slechte conditie
Home » Slechte conditie

Slechte conditie

door Vincent

Slechts weinig mensen schatten een slechte conditie op waarde in. Want een slechte conditie kan verstrekkende gevolgen hebben. Dus is het zaak heel je leven aan je conditie te blijven werken. Recent onderzoek onder 120.000 mensen heeft het belang van een goede conditie en het verbeteren van de conditie onlangs maar weer eens bevestigd.

Slechte conditie in rijtje slecht eten en roken

Onderzoek onder 120.000 mensen van gemiddeld 53 jaar oud toonde aan dat van de mensen met de beste score, tachtig procent minder kans hebben om op korte termijn te overlijden dan de mensen die wat betreft de resultaten het laagst scoorden. Een onderzoek dat hout snijdt dus, zeker gezien het feit dat de 120.000 deelnemers na de testen jarenlang  gemonitord zijn. Volgens kenners hoort een slechte conditie in het rijtje met roken en ongezond eten. Een factor dus om rekening mee te houden.

Stevig wandelen en fietsen kan al voldoende zijn

Hoe beter je conditie, hoe groter de levensverwachting. Met een slechte conditie is de kans op een hartaanval, beroerte, hoge bloeddruk, diabetes, obesitas en zelfs kanker. Nou is het goede nieuws dat je wel degelijk iets aan een slechte conditie kunt doen. In feite moet 150 minuten matig intensief sporten al voldoende zijn. Dit kan al gewoon stevig wandelen of fietsen zijn. Je mag ook 75 minuten per week intensief trainen om aan de norm te voldoen.

Bij de voordeur links- of rechtsaf

Wil je echter echt iets aan je conditie doen, dan is dat slechts een kwestie van de sportkleding aan doen, je loopschoenen aan en na de voordeur sla je links of rechtsaf. Lopen kan altijd, kan overal. Begin je met lopen, probeer dan niet op de eerste avond meteen alle records uit de boeken te lopen. Begin rustig en bouw het langzaam op. In eerste instantie zul je het vooral in duurconditie moeten zoeken. Extensieve duur. Dat wil niets anders zeggen dan langere afstanden lopen op lage snelheid. Later kun je intensieve duurtraining  doen, en wordt al weer meer snelheid gevraagd.

Altijd een stok achter de deur

Om wat aan je slechte conditie te doen, zoek je een trainingsmaatje. Iemand die met hetzelfde probleem kampt. Voor jou en voor je maatje geldt dan dat er altijd een stok achter de deur is. Bovendien train je toch altijd ietsje beter als er iemand bij is. Bouw het allemaal rustig op en luister naar je lichaam. Is je lichaam moe, geef het dan de tijd om te herstellen.

Lees ook: Insanity

Gerelateerde artikelen