Koolhydraten
Home » Acht redenen om niet bang te zijn voor koolhydraten!

Acht redenen om niet bang te zijn voor koolhydraten!

door admin

Steeds weer zie ik hoe mensen worden bang gemaakt voor… koolhydraten. Het is ongelofelijk hoe de misverstanden en de mythen rond koolhydraten maar blijven rondgaan. Ik zou het wel van de daken willen schreeuwen: WEES NIET BANG VOOR KOOLHYDRATEN! Bij deze dus.

Broodbuik en aardappelangst

De angst voor koolhydraten is zo algemeen en hardnekkig dat zelfs mensen die mijn boek hebben gelezen mij soms nog met trots vertellen dat ze geen aardappelen en brood meer eten… “Wat?!”, zeg ik dan, “Wil je dat wel heel snel weer gaan doen? Wie heeft je ingefluisterd dat dat niet goed is?” Ik ben een groot fan van aardappelen, rijst en brood en alle andere zetmeelhoudende producten. Het zijn vooral populaire boeken als de Voedselzandloper en Broodbuik die deze onzalige mythe in de wereld hebben geholpen.

Hoewel de meeste mensen niet eens goed weten wat koolhydraten zijn en waarom ze slecht voor ons zouden zijn, is er een grote angst ontstaan voor producten als brood, rijst, aardappelen en pasta. Terwijl dat stuk voor stuk gezonde, plantaardige en natuurlijke producten zijn, waar mensen het eeuwenlang goed op hebben gedaan. Waarom zou dat in de 21e eeuw plotseling anders zijn?

Mijdt de rommel uit fabrieken

Kijk,  we zij het er snel over eens dat geraffineerde koolhydraten niet goed voor je zijn. Dan worden natuurlijke producten zoals knollen (de suikerbiet) of graan gestript van alle voedingsstoffen, zodat er puur witmeel of pure suiker overblijft. Natuurlijk is dat niet gezond. Natuurlijk waarschuw ik daar ook tegen: mijd alle rommel die uit fabrieken komt. De voedingsindustrie heeft jouw gezondheid niet op het oog!

Maar wie verzint het nou om op basis daarvan koolhydraten verdacht te maken?

Zonder suiker geen leven

Als er één ding is wat je zou moeten onthouden dan is het dit: KOOLHYDRATEN ZIJN PLANTEN! Iets beter geformuleerd: planten maken koolhydraten. Vlees, vis en eieren bevatten geen koolhydraten. Koolhydraten zitten in groente, fruit, knollen, peulvruchten en granen. Hoor je daar iets ongezonds bij zitten? Wie dus bang is voor koolhydraten is bang voor planten – klinkt best absurd.

Een ander woord voor koolhydraten is ‘suiker’. Planten kunnen uit zonlicht suikers maken. Daarmee wordt zonne-energie omgezet in energie die geschikt en opneembaar is voor planten en dieren. Dat proces heet fotosynthese en dat proces noemen wetenschappers de basis van het leven op aarde. Hoor je dat: het vermogen van de plant om suikers/koolhydraten te maken is de basis van het leven! Dat is toch een heel ander geluid…

Bewijs van het tegendeel

Ik kan hier een boek over schrijven en ga dat misschien ook maar eens doen. Een blog is veel te kort (ik schreef er al verschillende blogs over, zie hieronder). Laat ik vandaag heel kort acht redenen geven waarom de angst voor koolhydraten helemaal onterecht is.

1. De geschiedenis bewijst het tegendeel: álle grote culturen van de afgelopen 15.000 jaar hebben geleefd op een eetpatroon van voornamelijk koolhydraten: rijst in het Oosten, mais in Afrika, granen in het Midden-Oosten, mais en bonen in Zuid-Amerika, maar ook de aardappel in Zuid- en Midden Amerika en sinds de 16e eeuw in Europa. Altijd was een zetmeelhoudend, koolhydraatrijk product de basis van een dieet. Hoe zou voedsel dat eeuwenlang goed voor mensen was, nu plotseling zo slecht zijn?

2. De Chinezen en Afrikanen bewijzen het tegendeel. Kijk naar het eetpatroon op het platteland van China: drie keer per dag rijst met groente – ontbijt, lunch en diner. Maar er loopt geen dikke Chinees rond. Pas als ze in de stad gaan wonen en het westerse, vetrijke eetpatroon overnemen, gaan ze groeien. Of kijk naar de Kenianen: ze leven op ugali (maïspap) – allemaal koolhydraten. Maar het zijn de slankste en gezondste mensen van de planeet.

3. De Blue Zones bewijzen het tegendeel. Dan Buetner deed onderzoek naar de plekken op aarde waar mensen het alleroudst worden, de zogenaamde Blue Zones. En wat ontdekte hij? Ze eten allemaal voornamelijk of volledig plantaardig en dus koolhydraatrijk.

4. Ons lichaam bewijst het tegendeel. Kijk in alle eerlijkheid eens naar je eigen lichaam. We zijn helemaal gemaakt voor koolhydraatverbranding. Onze zoete tong, de amylase in onze mond, de samenstelling van ons maagzuur, de lengte van onze darmen, de energiebehoefte van onze cellen… alles vertelt ons: wij zijn koolhydrateneters.

5. De wetenschap bewijst het tegendeel. En dan heb ik het niet over die onzinonderzoeken waarin een 35% vetdieet wordt vergeleken met een 25% vetdieet. Of over onderzoekjes die de effecten meten van meer fruit als mensen intussen niet minder vlees gaan eten. Nee, ik bedoel de grote onderzoeken die gepubliceerd worden in peer-reviewed tijdschriften. Onderzoeken zoals de Nurses’ Health Study van de Harvard Universiteit. 

6. Diabetici bewijzen het tegendeel. Ja geloof het of niet, maar juist diabetici laten zien dat het eten van koolhydraten gezond is. Wie diabetes type 2 patiënten op een 100% plantaardig, koolhydraatrijk en olievrij dieet zet, zal ontdekken dat vrijwel elke patiënt niet alleen de symptomen verliest, maar daadwerkelijk geneest. Dat is verrassend, als je bedenkt dat diabetici meestal het advies krijgen om koolhydraten te mijden.

7. Mijn klanten bewijzen het tegendeel. Inmiddels heb ik meer dan 1.000 mensen begeleid naar een plantaardig en dus koolhydraatrijk eetpatroon. En stuk voor stuk vertellen ze me hoe goed ze zich voelen, hoeveel meer energie ze hebben, hoeveel overgewicht ze verliezen, hoe helder hun hoofd is. Steeds weer vertelt het lichaam: dit is waar ik voor gemaakt ben.

8. Jij bewijst het tegendeel. Tenminste als je jezelf die kans wilt geven. Ook jouw lichaam is gemaakt voor plantaardig en koolhydraatrijk eten: groente, fruit, knollen (zoals aardappelen!), granen, peulvruchten, kiemen, paddenstoelen, noten en zaden. Je lichaam zal niet liegen en je eerlijk vertellen hoe het gaat als je dát gaat eten. Gun jij jezelf die kans? Durf jij het bewijs met je eigen lichaam te leveren?

GELOOF HET NIET!

Geloof de bangmakerij voor koolhydraten niet. Aardappelen zijn gezond, goed volkoren brood is gezond, zilvervliesrijst is gezond, peulvruchten zijn gezond. Eet daarvan, geniet ervan en ervaar hoe je lichaam energiek en gezond wordt.

Lees ook: Top 10 eetbare paddenstoelen

Gerelateerde artikelen