Paddenstoel
Home » Top 10 eetbare paddenstoelen

Top 10 eetbare paddenstoelen

door admin

Veel van de paddenstoelen zijn prima eetbaar en dus zeer populair onder de vegetariërs. Tussen eetbaar en smaakvol zit overigens nog wel een verschil. Je hebt ze die je als delicatesse kunt serveren, je hebt ze die je kunt eten maar waarmee dan ook alles gezegd is. We stellen je hier voor aan de lekkerste eetbare paddenstoelen van Nederland. Het mooie is dat je ze overal tegenkomt en gewoon kunt plukken. Het zoeken naar geschikte paddenstoelen is een prettige aangelegenheid en in de vrije natuur bouw je al wandelend ook nog eens de nodige conditie op.

1: Eekhoorntjesbrood

Deze paddenstoelen soort komt vrijwel iedereen bekend voor. Het is samen met de truffel de meest geliefde paddenstoel van Nederland en misschien wel van Europa. Het vlees van de paddenstoel is zeer stevig, de smaak kun je typeren als nootachtig. De paddenstoelen zijn dermate groot, dat een paddenstoel eigenlijk al een hele maaltijd is. 

2: Grote Parasolzwam

Een andere paddenstoel die de moeite waard is, is de Grote Parasolzwam. Inderdaad, deze paddenstoel vertoont sterke gelijkenissen met een parasol. De steel van de paddenstoel is licht crème van kleur met wat bruine vlekken. Je vindt ze op weilanden, open plekken in het bos en specifiek in de maand oktober. Het vlees van deze paddenstoel is opnieuw nootachtig met een zoet honingachtig accent. En dat is bijzonder smaakvol. 

3: Weidechampignon

De weidechampignon lijkt wat betreft de smaak erg op de gekweekte variant die je in de supermarkt vindt. Deze champignon bevat bovendien ontzettend veel voedingsstoffen. Je vindt deze weidechampignon gewoon tussen het gras en vooral in de maand september. 

4: Cantharel

De cantharel wordt ook wel de hanekam genoemd. Deze paddenstoel kun je zeker als lekkernij omschrijven. De cantharel is ook rauw te eten en heeft een herkenbare trechtervorm. De eetbare paddenstoel is oranje/geel en ruikt naar abrikoos. Typisch is ook de rauwe en pittige nasmaak. Je kunt de hoed van de hanekam niet afsnijden van de rest van de paddenstoel. Ook de hanekam pluk je vooral in september en oktober. 

5: Morielje

Gaan we verder met de morielje, een rasechte voorjaarspaddenstoel. De groeiribben van dit exemplaar lijken op een honingraat. Het kan voorkomen dat in het holle deel van deze paddenstoel insecten voorkomen overigens. De eetbare paddenstoel kan tussen de drie en tien centimeter groot worden. Je kunt de grotere exemplaren gevuld en gegrild eten en je vind ze op de open vlaktes. Opvallend; heeft er in een bos een brand gewoed, dan vind je er ook vaak morieljes.

6: Geschubde inktzwam

De geschubde inktzwam dan, een paddenstoel die een smaak heeft die sterke lijkt op die van gekweekte champignons. Het is de meest voorkomende eetbare paddenstoel in stedelijke gebieden en je vindt ze zomaar op een willekeurig gazon of in een park. De paddenstoelen krijgen op den duur de vorm van een rugbybal. Nemen ze die vorm aan, dan is het ook de hoogste tijd ze te eten. Ook deze paddenstoelen pluk je in de maanden september en oktober. 

7: Kastanjeboleet

De eetbare paddenstoel met de naam kastanjeboleet heeft de kastanjebruine kleur. Deze paddenstoel biedt stevig vlees en als je de paddenstoel aansnijdt kleurt ie blauw. Deze paddenstoel kan wel 15 centimeter groot worden.  Je vindt de eerste kastanjeboleten al in de maand juni, de meeste vindt je in de plukmaanden september en oktober. De kastanjeboleet is familie van eekhoorntjesbrood.

8: Oesterzwam

Gaan we verder met de oesterzwam. Dit is een heel gezonde eetbare paddenstoel, een echte aanrader dus. De oesterzwam is in Azië al lang en breed vaste gast in de keuken maar die status heeft het hier gek genoeg nog helemaal niet. De oesterzwam lijkt ook echt op de oester en kan verschillende kleuren hebben. De oesterzwam kan wel twintig centimeter hoog worden. Opvallend is dat de kleinere exemplaren vaak het lekkerst smaken.

9: Hoorn van overvloed

Hoorn van overvloed? Nooit van deze paddenstoel gehoord? Dat is dan jammer, want deze paddenstoel in trompetvorm staat bekend als een heerlijke delicatesse. Hij is bruin van kleur en volledig glad. De paddenstoel voelt wat leerachtig aan. De hoorn van overvloed wordt vaak in soepen verwerkt en wordt ook wel als een kruid verwerkt in andere gerechten. En die gerechten worden daar altijd smaakvoller van. 

10: Parelstuifzwam

Tenslotte is  er nog de parelstuifzwam, een witte paddenstoel. De paddenstoel wordt tussen de 3 en de 8 centimeter en heeft de vorm van een omgekeerde peer. Gaandeweg wordt de witte paddenstoel bruin. Het is een regel dat je alleen die paddenstoelen plukt waarvan je zeker weet welke soort het is. Bij twijfel? Laat dan de paddenstoel staan. Verder is het zo dat je bij voorkeur paddenstoelen uit de vrije natuur haalt. En dus bijvoorbeeld niet langs de kant van de weg. De paddenstoelen die je langs de kant van de weg vindt, kunnen namelijk door de auto’s vervuild zijn geraakt. Natuurlijk kun je zelf prima de natuur in om eetbare paddenstoelen te vinden. Mocht je echter een goede natuurgids kennen, neem die dan mee. Dan weet je altijd zeker dat je de juiste paddenstoelen te pakken hebt.

Gerelateerde artikelen