brandnetels
Home » Top 10 eetbare planten

Top 10 eetbare planten

door admin

Stel je kiest voor een Nederlandse safari en strand op zomaar een avond ergens in het bos. Je hebt je broodtrommel al leeg maar moet echt wat eten. In ons land vind je in de vrije natuur voldoende eetbare bloemen en vooral eetbare planten. Maar welke eetbare planten zijn dat dan? We helpen je hier door tien eetbare planten aan je voor te stellen. 

Weet welke planten je kan eten

Weet wat je eet. Weet vooral ook wat je niet eet. Het is altijd belangrijk dat je exact weet met welke plant je te maken hebt. Denken dat het een bepaalde eetbare plant is, is niet genoeg. Dan laat je de plant staan en eet je die zeker niet. In z’n algemeenheid kan gesteld worden dat je planten die een melkachtig, verkleurd sap hebben, planten met ruggen en fijne haren, planten met doornen én planten met bonen, bollen en zaden in peulen altijd laat staan en dus nooit eet. Dat geldt ook voor planten met een zeepachtige smaak, planten met dille, wortel, pastinaak of een peterselie-achtige gebladerte. Ruik je een plant met een amandel geur? Laat die dan ook staan. Dat doe je ook standaard bij planten met een driebladig groeipatroon. Maar voor nu, hierbij de top 10 eetbare planten.

1: paardenbloem

Maar welke planten eet je dan wél? Want ondertussen knort je maag. Wat je bijvoorbeeld zou kunnen eten is de paardenbloem. Je kunt wortel, bladeren en bloem prima eten. Kook de wortels eerst voor je ze eet. Dit kun je later weer prima als thee drinken. Sla je twee vliegen in één klap. 

2: Zevenblad

Ook het Zevenblad is prima eetbaar. Moeilijk te herkennen is deze eetbare plant niet, vanwege – niet geheel verrassend- de zeven bladeren. Je eet zowel bloem, blad als de zaden van deze plant. Het is nog gezond ook en de plant bevat onder andere vitamine C. Ook zit er een gezonde dosis caroteen, magnesium, kalium en calcium in deze plant.

3: Eikels

Wat je ook prima kunt eten zijn eikels. Honderden jaren geleden was het eten van eikels heel normaal. Tegenwoordig is dat minder het geval. De eikels uit de vrije natuur zijn bitter van smaak. Je kunt iets van die bitterheid wegnemen door de eikels langdurig te koken. Eikels eet je vooral als je ontzettende honger hebt. Heb je alternatieven, dan zijn die vanuit smaakperspectief waarschijnlijk altijd aantrekkelijker.

4: Veldkers

Stuit je in de vrije natuur op de Kleine Veldkers? Dan heb je geluk, want ook deze eetbare plant kun je prima eten. De Kleine Veldkers is er in ongeveer 150 verschillende soorten. In ons land zijn de Pinksterbloem, de Bittere Veldkers, de Bosveldkers en de Rauwe Veldkers de meest bekende soorten. Eet alvast smakelijk!

5: Brandnetel

Hoewel je in bepaalde gevallen een eetbare plant als de Brandnetel wel kunt vervloeken, vooral als je met de huid in aanraking komt met deze plant, is de plant toch ook prima eetbaar. Je maakt er bijvoorbeeld soep van of maakt er smaakvolle thee van. Je kunt een soort spinazie maken van brandnetels en je kunt er zelfs chips van produceren. 

6: Daslook

Nog een lekkernij die je in de natuur in ons land zomaar vindt is Daslook. En het mooie is dat je Daslook vaak in grote aantallen bij elkaar vindt. Niet voor niets is een Daslook tapijt een bekend fenomeen in de Nederlandse natuur. Daslook kun je het best vers eten. Hoe meer je er aan doet – kookt bijvoorbeeld- hoe meer smaak er verloren gaat. 

7: Madeliefje

Wel eens aan het Madeliefje gedacht op je bord? Het Madeliefje heeft een smaak die je kunt vergelijken met noten, zeker als de bloem nog ongeopend is. Madeliefjes eten is heerlijk. Niet voor niets wordt het ook wel wordt verwerkt in vissalade. 

8: Weegbree

Ben je in de buurt van de brandnetel? Scoor dan ook meteen de Weegbree. Want die staat vrijwel altijd in de buurt van de brandnetel. Je bereidt Weegbree op dezelfde wijze als je spinazie maakt. Je kunt Weegbree opwarmen, je kunt het eveneens rauw door de salade doen en je kunt er thee van maken. Veelzijdige eetbare plant dus, die Weegbree.

9: Kleefkruid

Met kleefkruid kun je meer dan gooien, want daar kennen we waarschijnlijk deze plant vooral van. Gooi je het weg, dan blijft het altijd kleven, ongeacht de ondergrond. Kleefkruid kun je echter ook prima eten. De smaak is weliswaar wat bitter, als je echt honger hebt smaakt alles. Van Kleedkruid kun je ook al prima thee maken. Bovendien schijnen de sappen van deze eetbare plant geneeskrachtige werking te hebben. 

10: Witte Dovenetel

Tenslotte graag de aandacht voor de Witte Dovenetel, een volle zus van de brandnetel. Deze netel is vooral zoet van smaak en wordt om die reden ook wel suikernetel genoemd. De bloemetjes van de plant kun je ook prima in salade verwerken overigens.

Lees ook: Acht tips voor een weergaloze maaltijdsalade

Gerelateerde artikelen