Gezondheid en vitaliteit
Home » Waar begint jouw reis naar vitaliteit en gezondheid?

Waar begint jouw reis naar vitaliteit en gezondheid?

door admin

Voeding is een belangrijke weg naar vitaliteit en gezondheid. Maar het is niet de enige weg. We zijn wat we eten, zeker – maar we zijn veel meer dan dat, we vallen niet samen met onze voeding. Ook beweging, ademhaling en hoe we omgaan met stress of verdriet, bepalen hoe ons lichaam functioneert. En dan hebben we het nog niet eens over de informatie en energie waarmee we onze geest of ziel voeden. Dat betekent dat ook de weg naar een gezond lijf verschillend zal zijn.

De afgelopen dagen sprak ik verschillende mensen over hun lifestyle-verandering. Stuk voor stuk inspirerende verhalen, waarvan ik er graag twee met je deel.

Verademing

Een man vertelde mij hoe hij een paar maanden geleden het besluit had genomen om te stoppen met roken. Hij is de vijftig gepasseerd en was zich onontkoombaar bewust geworden dat zijn lichaam ouder en gebrekkiger werd – het roer moest om.

Het afscheid van de sigaret bracht wat hij verlangde: meer lucht en een betere conditie. Maar er gebeurde meer. Het besef dat hij werkelijk veranderingen kon maken in zijn eigen gezondheid was nu gewekt. Als dit mogelijk is, wat is er dan nog meer mogelijk? Veel, zo ontdekte hij, heel veel.

Inmiddels eet hij plantaardig, laat hij de koffie staan, is hij begonnen met hardlopen en doet hij dagelijks ademhalingsoefeningen. “Ik wil nu alles doen wat ik kan doen om mijn lichaam gezond te maken”, vertelde hij mij breed lachend.”Ik heb nooit geweten dat ik zoveel invloed heb op de vitaliteit van mijn eigen lichaam”.

Nieuwe helderheid

Ik sprak een vrouw van 63 die zichzelf een ‘succesnummer’ noemt. En niet zonder reden, zo ontdekte ik al snel. Haar beginnende suikerziekte, haar hoge bloeddruk, haar hoge cholesterolgehalte en haar overgewicht horen tot het verleden, evenals de pijn in haar gewrichten. Allemaal een gevolg van een plantaardig voedingspatroon. Geen wonder dat zij iedereen wil vertellen over haar nieuwe plantaardige leven.

Maar het begon niet met voeding – in haar geval lag het begin bij alcohol. Ze besloot tot een radicale breuk met haar gewoonte om elke dag te drinken. De helderheid die dat bracht leidde tot een besef dat ze meer kon doen om haar kwaliteit van leven te vergroten. Ze stopte met roken en korte tijd daarna ook met het eten vlees, vis, zuivel en eieren. Ze straalt van energie en enthousiasme als ze me vertelt dat ze zich in jaren niet zo goed heeft gevoeld.

De eerste stap

Voor de één is het de breuk met de fles, voor de ander het afscheid van de sigaret. Maar het kan ook beginnen met beweging, met bewuste ademhaling of met een andere omgang met stress of verdriet. Maar wie eenmaal een stap heeft gezet, zal daarna andere stappen willen zetten. Wie ontdekt dat hij werkelijk verandering kan brengen in zijn energie of gezondheid, zal op zoek gaan naar andere mogelijkheden. Kennelijk maakt het niet uit waar je reis naar gezondheid en vitaliteit begint.

Op het Planteneters Event op 4 oktober a.s. in Dronten zullen verschillende van deze wegen aan de orde komen. Zelf zal ik spreken over de grote invloed van plantaardige voeding op ons lichaam. Bram Bakker en Koen de Jong zullen spreken over ademhaling en beweging. En Luuk Simons gaat een pleidooi voeren voor een integrale aanpak van lifestyle-verandering. Het hele spectrum komt aan de orde.

Lees ook: Insanity

Gerelateerde artikelen