Insanity
Home » Insanity

Insanity

door admin

Je kunt gaan sporten, fanatiek gaan sporten of super fanatiek gaan sporten. Er is sinds kort echter een overtreffende trap in de vorm van Insanity. Deze vorm overtreft Tae Bo, Bodypump, Kickfun en Zumba. Insanity is inderdaad krankzinnig. Echt krankzinnig. Het gaat alle perken te buiten. Vraagt alles va het menselijke lichaam. Je kunt Insanity in de sportschool doen, je kunt het echter ook prima thuis doen aan de hand van de in Amerika razend populaire dvd’s. Wees wel voorzichtig. Insanity vraagt namelijk echt veel van het lichaam.

Insanity in Nederland en België

Shaun Thompson, een Amerikaanse fitnessinstructeur en choreograaf, lanceerde Insanity al in 2009 in Amerika. Pas sinds enige tijd is het ook in ons land en in België echter helemaal hot. Thompson zegt dat door aan Insanity te doen, je binnen een tijdsbestek van zestig dagen een droomlichaam kunt hebben. En dan doelt hij ook écht op een droomlichaam. Dan ben je een robot met spieren al staalkabels.

Insanity typisch Amerikaans

Thompson doet overigens geen valse beloftes en is eerlijk. Je bereikt alleen je doel als je er heel erg veel voor over hebt. Hij erkent dat het ongetwijfeld het zwaarste fitnessprogramma ooit is. Insanity is boven alles iets dat we onder de noemer ‘typisch Amerikaans’ kunnen rangschikken. Het is zeer uitbundig allemaal. Sommigen noemen het over de top en er zijn ook mensen die menen dat het alle perken te buiten gaat. Neem alleen al de wijze waarop de instructeurs hun werk doen. Ze praten niet, maar schreeuwen. En dat zeer luid.

Insanity oefeningen

Insanity is springen, sprinten, sit-ups, push-ups en burpees. Tussendoor heb je amper rust. Er is net tijd genoeg om te ademen, al kan dat soms zelfs heel erg lastig worden. Desondanks is wel sprake van gevarieerde oefeningen, waarin wel het uiterste van de spieren wordt gevraagd. De spiermassa neemt toe, en snel ook. Aan de andere kant zeggen tegenstanders dat het wel erg belastend is voor het hart- en vaatstelsel. Zij vrezen voor het eerste Insanity slachtoffer.

Lees ook: Conditie opbouwen

Max Interval Training

Insanity is voor de mensen die echt van sport en afzien houden en geen uitdaging uit de weg gaan. De manier van training geven wordt ook wel Max Interval Training genoemd. Dit is een afgeleide van High Intensity Interval Training. Het is intervaltraining in het kwadraat. In plaats van korte intensiteitsexplosies en langere pauzes, doe je bij Insanity aan intensiteitsexplosies met zeer korte pauzes. Daarbij maak je zoveel mogelijk herhalingen, niet gebonden aan welke limiet dan ook. Bij Insanity is het een kwestie van zoveel mogelijk herhalingen, herhalen, herhalen en nog eens herhalen. Tot je niet meer kunt. En dat doe je bij oefeningen als Killer Cardio, Plyonetrics, Sport Drills en core extensives. Je bent in principe geen apparaten nodig en werkt vooral met je eigen lichaamsgewicht als weerstand. Precies om die reden is Insanity dus ook iets wat je prima thuis kunt doen. Het vraagt geen investering in apparatuur.

Met insanity verbrand je 1000 calorieën

Insanity drijft sporters tot het uiterste. Dat recht hebben de instructeurs, zo menen zij omdat je er anders niet aan was begonnen, en dat recht nemen ze. Bij Insanity word je als je een dvd met oefeningen koopt niet toegesproken naar toegeschreeuwd. Ook dat is typisch Amerikaans. Desondanks is en blijft het in Amerika een hype. Thompson zegt dat een uur Insanity staat voor het verbranden van 1000 calorieën. En er is vrijwel geen andere sport te vinden waar je zoveel calorieën verbrandt. 

Verantwoord sporten

Daarmee raken we ook meteen een gevoelig punt. Want is het verantwoord om zo snel zoveel calorieën te verbranden en is het wel menselijk een dergelijke loodzware training aan te bieden en om mensen aan te sporen dit te gaan doen. Volgens tegenstanders is het wachten op het eerste slachtoffer. Op iemand die onder groepsdruk maar door- en doorgaat en bezwijkt. Want opgeven tijdens een sessie is geen optie. Dat wordt niet geaccepteerd. Insanity is een sport die je echt bloed, zweet en tranen kost en alles wat je hebt van je vraagt. Verstoppen is niet mogelijk. Als je het aankunt dan blijkt het in de praktijk inderdaad mogelijk om binnen twee maanden het lichaam van een robot te hebben. Met sixpack en een uithoudingsvermogen dat zijn weerga niet kent en ook nooit gekend heeft. 

Insanity blijft groeien

De tegenstanders van Insanity kunnen roepen wat ze willen, de trein die Insanity heet lijkt niet te stoppen. Na Amerika is nu Europa aan de beurt en ondertussen groeit het aantal Nederlanders dat de uitdaging aandurft.  In België is het niet anders, want ook daar is het hek wat Insanity betreft echt van de dam.

Lees ook: conditie oefeningen

Gerelateerde artikelen