vijzel met stamper
Home » Vijzel met stamper: onmisbaar in de keuken

Vijzel met stamper: onmisbaar in de keuken

door Vincent

Een vijzel met stamper is eigenlijk niets meer dan een beker met stamper. Je gebruikt het om te vermalen en vermengen. Doorgaans is een vijzel met stamper van hard materiaal als bijvoorbeeld steen, brons, koper, aardewerk of kristal. De binnenkant is glad en kan gepolijst zijn in bepaald gevallen. In de reeks gadgets waarin we al spraken over bakvormpjes en rijststomers gaan we nu in op de vijzel met stamper.

Vijzel met stamper is nog steeds vaste gast in de keuken

De vijzel met stamper gebruik je in principe om kruiden fijn te maken, als die kruiden later toegepast moeten worden in sauzen, soepen en marinades. Ook in de Indonesische keuken is de vijzel met stamper vaste gast. Dan wordt de vijzel met stamper overigens cobek genoemd. Een andere naam voor een vijzel met stamper is mortier. En mortieren worden nog steeds wel toegepast in chemische laboratoria. Doel: van poeder stof maken. Natuurlijk is de vijzel tegenwoordig vervangen door de werkwijze die we machinaal vermalen noemen. In bepaalde apotheken vind je de vijzel ook nog steeds. Dit als er magistrale bereidingen gemaakt moeten worden.

Vijzel in verschillende formaten

Nog steeds is de vijzel onmisbaar in de keuken. Ga je kruiden, knoflook, noten of zaden fijnstampen in de vijzel fijn maken, dan komen er altijd weer verse smaken en ook heerlijke oliën vrij. En zo kun je het verschil maken met de gerechten die je op tafel zet. Je geeft er zo net iets extra’s aan. Je hebt de vijzel met stamper in verschillende formaten. De kleine is handig als je bijvoorbeeld korianderzaad wilt kneuzen en zeker ook voor het glad maken van basilicum. De wat grotere uitvoering van de vijzel met stamper is bijvoorbeeld weer gemakkelijk als je eigen currypasta’s en boemboes wilt gaan maken. Het wordt dan bovendien geen knoeiboel in je keuken, en dat is ook iets waard. De zware vijzel met stamper staat bekend om het feit dat het minder gemakkelijk weg glijdt.

Glad maak je gemakkelijker schoon

De vijzel kan een gladde en een ruwe binnenkant hebben. De gladde uitvoering houd je gemakkelijk schoon en is daarmee ideaal voor onder meer guacemole en pesto. Vijzels met een ruwe binnenkant zijn weer prettig als je specerijen tot poeder wilt vermalen. Vijzelen zelf is gemakkelijk en is een combinatie van stampen en wrijven. Stamp niet te hard en laat vooral het gewicht van de stamper het werk doen. Wil je bijvoorbeeld een egale en mooie currypasta, dan ben je zo rond de vijf minuten bezig.

Gerelateerde artikelen