Hoe heeft technologie de gebruikerservaring van hoortoestellen verbeterd?
Home » Hoe heeft technologie de gebruikerservaring van hoortoestellen verbeterd? 

Hoe heeft technologie de gebruikerservaring van hoortoestellen verbeterd? 

door admin

Als je slechthorend bent, weet je waarschijnlijk wel hoeveel ontwikkeling en verandering hoortoestellen over de jaren door hebben gemaakt. Er worden telkens nieuwe manieren bedacht en ontwikkeld om ons natuurlijke gehoor na te bootsen en daarmee mensen die slechthorend zijn te ondersteunen. Jaren geleden baalde je als een stekker als je een hoortoestel nodig had, want het waren opvallende, lelijke dingen. Dat is vandaag de dag gelukkig wel anders. In dit artikel gaan we verder in op hoe de gebruikerservaring van hoortoestellen in de afgelopen jaren is verbeterd dankzij nieuwe technologie!

Niet alleen hoortoestellen, maar ook oordoppen

Alle nieuwe technologie van de afgelopen jaren heeft een hoop ontwikkelingen met zich mee gebracht op het gebied van hoortoestellen en andere hulpmiddelen voor ons gehoor. Dit geldt dus ook voor gehoorbescherming, zoals oordoppen die jouw oren beschermen tijdens een concert of festival of tijdens je werk als je met luide machines werkt. Veilige oordoppen tegen muziek zijn vandaag de dag erg belangrijk, aangezien het aantal decibel tijdens muziekevenementen nogal omhoog is gegaan in de afgelopen jaren. Om gehoorbeschadiging tegen te gaan is het dus belangrijk om je trommelvliezen goed te beschermen als je naar zo’n evenement of naar een discotheek gaat. 

Onzichtbare hoortoestellen 

Vooral jongere mensen met hoorproblemen hadden er altijd veel moeite mee om met een hoortoestel rond te lopen. Hoorapparaten vielen immers altijd heel erg op en waren daardoor amper te verbergen. Gelukkig is dat tegenwoordig niet meer aan de orde. Hoortoestellen zijn voortaan bijna onzichtbaar en zitten soms zelfs helemaal in het oor, waardoor ook de werking beter is. Deze toestellen noemen we ook wel in-het-oor hoortoestellen. Ze worden op maat gemaakt, zodat ze perfect aansluiten op jouw oren. Ieder oor is namelijk helemaal uniek en voor het comfort is het belangrijk dat het toestel goed aansluit op de vorm van jouw oor. Vaak voel je hem dan niet eens zitten. Sommige mensen denken dat een onzichtbaar hoortoestel schoonmaken een stuk lastiger is, maar dat valt gelukkig ook wel mee! 

AI en de ontwikkeling van hoortoestellen 

De komst van AI heeft in veel sectoren veranderingen teweeg gebracht, dat zien we ook terug bij het ontwikkelen van nieuwe hoortoestellen. Dingen zoals spraakherkenning en realtime audio toepassingen kunnen bijdragen aan verbeterde hoortoestellen. Het bijzondere aan het menselijk gehoor is het niet-lineair verwerken van geluid. Dit houdt in dat we bepaalde geluiden kunnen filteren als er veel geluiden door elkaar klinken. Bijvoorbeeld als je een gesprek hebt met iemand in een rumoerig restaurant. Dit konden hoortoestellen tot op het heden nog niet goed nabootsen, maar die kant gaat het nu dankzij AI wel op. 

Gerelateerde artikelen