Welk type zorgverzekering past het beste bij jou?
Home » Welk type zorgverzekering past het beste bij jou?

Welk type zorgverzekering past het beste bij jou?

door admin

Het uitzoeken van een zorgverzekering kan soms best lastig zijn. Je moet inschatten welke zorg je nodig denkt te hebben en hoeveel dit ongeveer gaat kosten. Ook moet je stilstaan bij het type zorgverzekering. Hierbij zijn de naturapolis en restitutiepolis de bekendste soorten. In dit artikel lichten we toe hoe deze polissen precies werken en welke opties je nog meer hebt.

Naturapolis of restitutiepolis

Bij een naturapolis kennen de meeste verzekeraars alleen volledige vergoeding toe als de zorg wordt verstrekt door een gecontracteerde zorgverlener. Het kiezen voor zorg van een andere zorgverlener is wel toegestaan: alleen is een deel van de kosten dan wel voor je eigen rekening. Dit is niet het geval als je een restitutiepolis hebt. Met een restitutiepolis ben je namelijk vrij om zelf een zorgverlener te kiezen, zonder dat dit invloed heeft op de vergoeding die je ontvangt. Een restitutiepolis is vaak duurder dan een naturapolis. Hier staat dan wel een grotere mate van keuzevrijheid tegenover.

Combinatiepolis

Een combinatiepolis combineert de voordelen van zowel een natura- als restitutiepolis. Zo heb je bij sommige zorgsoorten recht op zorg (zoals bij een naturapolis) en bij andere zorgsoorten recht op een vergoeding (zoals bij een restitutiepolis). Je hebt bij de meeste zorgverleners dus een vrije zorgkeuze. Kijk wel altijd goed naar de contracten die je zorgverzekeraar heeft. Bij niet-gecontracteerde zorg wordt de rekening tot het ‘normale’ bedrag vergoed. Over het algemeen is een combinatiepolis duurder dan een naturapolis.

Budgetpolis

Een budgetpolis is een vorm van een naturapolis, waarbij de keuzemogelijkheden uit zorgverleners en ziekenhuizen nog verder beperkt is. Een budgetpolis wordt dan ook vaak als uitgeklede versie of light versie van een naturapolis aangeduid. Heb je een budgetpolis en heb je zorg nodig? Houd er dan rekening mee dat zorgkosten alleen volledig vergoed worden van een klein aantal gecontracteerde aanbieders. Dit kan zeer nadelig uitpakken als je ver moet reizen om naar een zorgverlener met een contract te gaan. Het afsluiten van een budgetpolis kan echter een financieel verstandige optie zijn als je gezond bent en niet veel geld kwijt wilt zijn aan je zorgverzekering.

Vergelijk polissen van verschillende aanbieders

Polissen en afgesloten contracten kunnen per zorgverzekeraar verschillen. Neem daarom de voorwaarden en aangesloten zorgverleners onder de loep, voordat je een zorgverzekering afsluit. Mocht je voor een naturapolis of budgetpolis kiezen, dan kan het handig zijn om wat extra geld achter de hand te houden.

Gerelateerde artikelen