Zit je vaak op het internet en bezoek je veel websites? Dan ben je vast gewend om veel informatie te lezen en te zien. We worden elke dag online veel blootgesteld aan onder andere advertenties, teksten, foto’s en video’s. Het kan zijn dat je op een website terechtkomt die te mooi is om waar te zijn. Bijvoorbeeld als je een onbekende webshop bezoekt waar de kortingen heel hoog zijn. De kans dat je dan op een neppe, ofwel misleidende website zit, is groot.
Zo herken je misleidende webshops
Er wordt steeds meer en meer online geshopt. Je kunt bijna alles op het internet vinden en iets bestellen is ook vaak heel laagdrempelig. Maar met zoveel aanbod van verschillende webshops is het belangrijk dat je weet of een webshop te vertrouwen is of dat het beter is om er niets te bestellen. Er zijn verschillende dingen waarop je kunt letten als je niet zeker weet of een online winkel te vertrouwen is. Hieronder lees je waarop je moet letten:
– Ben je aan het rondsurfen op internet en zie je opeens een leuk artikel dat je misschien wilt kopen? Dan is het belangrijk dat je bij jezelf nagaat of je eerder van deze webshop hebt gehoord of niet. Dit betekent natuurlijk niet dat alle onbekende webwinkels niet te vertrouwen zijn, maar het is wel verstandig om extra goed op te letten. Hieronder staan tips waar je goed op moet letten.
– Er zijn verschillende dingen waarop je kunt letten als je op een onbekende website bent terechtgekomen. Kijk onder andere naar de url die in de zoekbalk staat geschreven. Komt het webadres niet overeen met de naam van de winkel? Dan is dit een teken dat de webshop waarschijnlijk nep is. Cybercriminelen kopen namelijk oude websiteadressen, zodat ze die kunnen gebruiken om mensen op te lichten.
– Webshops maken gebruik van kortingsperiodes gedurende het jaar om meer te verkopen. Beland je op een onbekende website waar hoge kortingen boven de 50% worden gegeven? Dan is het goed om erop te letten wat voor soort korting dit zijn en hoeveel artikelen beschikbaar zijn in welke maten. Een voorbeeld: Je komt op een website terecht waarop je kleding kunt kopen. Je ziet dat alles van de collectie in de uitverkoop is. Alle artikelen zijn heel hoog afgeprijsd, alles is nog op voorraad en ook nog eens in alle maten. Dit komt niet tot nauwelijks voor bij webwinkels die wel te vertrouwen zijn. Als er namelijk uitverkoop is, dan zijn de producten vaak al snel deels uitverkocht.
– Nog een punt waar je op kan letten als je denk dat een webshop niet helemaal te vertrouwen is, zijn de betaalmethoden. Tegenwoordig kan je namelijk op veel verschillende manieren online betalen. Denk maar aan iDEAL, PayPal en AfterPay. Zie je deze opties er niet tussen staan en kan je alleen met een creditcard betalen? Dan is dit ook verdacht. Zeker als je ook nog eens een account moet aanmaken om te kunnen betalen. Let daarom altijd goed op.
Social media
Ook wordt er helaas vaak misleid op social media. Op social media zijn veel bekende influencers actief die veel volgers hebben en daarom gevraagd worden om allerlei producten te promoten. Zie je bijvoorbeeld je favoriete Youtuber gadgets promoten die jij misschien ook al een tijdje wilde kopen? Dan is dit dé manier om je over de streep te trekken, zodat jij de aankoop doet.
Ook micro-influencers die minder bekend zijn en andere producten of diensten promoten, zoals kansspelen, kunnen natuurlijk eerlijk en betrouwbaar zijn. Misschien vinden deze influencers het vooral heel leuk om hun interesse te delen met volgers en bijvoorbeeld tips te geven over betrouwbare online casino’s. Het hoeft niet te betekenen dat minder bekende influencers niet te vertrouwen zijn. Wel is het belangrijk om zelf goed te weten of het account echt is en je eigen onderzoek te doen als je twijfels hebt.
Helaas zijn er ook mensen die misbruik maken van deze situatie en anderen willen oplichten door nepaccounts aan te maken. Zij stelen dan op slinkse wijze bijvoorbeeld geld van mensen. Hieronder lees je tips die jou tegen kwade bedoelingen op social media kunnen helpen:
- Check of het account een foto heeft en of er informatie over het profiel op staat, zoals de contactgegevens of een bio. Is dit niet zo en heeft het profiel veel volgers? Dan kan je er vrijwel zeker van zijn dat het account nep is.
- Heeft een account heel weinig volgers, maar wel veel reacties en likes op posts? Dan is dit account nep.
- Ook als een account juist veel volgers heeft, maar heel weinig reacties en likes, dan mag je ervan uitgaan dat het account niet echt is.
- Als je vaak een post voorbij ziet komen met reacties die eigenlijk helemaal niks te maken hebben met de post, dan is dit zeker ook een teken dat het account nep is.
Phishing
En dan heb je nog een fenomeen waarop je moet letten als je mails ontvangt waarvan je niet heel zeker van weet of die te vertrouwen zijn. Dit fenomeen wordt ook wel “phishing” genoemd. Mails die zo erg op echte lijken, dat je vaak geneigd bent om te doen wat van je gevraagd wordt.
Als je een verdacht mailtje ontvangt van bijvoorbeeld de belastingdienst, dan is het een goed idee om contact op te nemen met de organisatie en te vragen of het mailtje van hen afkomstig is. Weet in ieder geval dat dit soort organisaties nooit om persoonlijke privégegevens vragen. Geef daarom nooit je wachtwoord, gebruikersnaam of andere persoonlijke gegevens door via de mail. Hetzelfde geldt als dit in een sms of appje gebeurt.