Bewuste keuzes maken als wijnliefhebber: hoe doe je dat?
Home » Bewuste keuzes maken als wijnliefhebber: hoe doe je dat?

Bewuste keuzes maken als wijnliefhebber: hoe doe je dat?

door admin

Je houdt van een goed glas wijn, maar je wil ook bewuste keuzes maken in het leven. Voor jezelf, voor de wereld én voor je portemonnee. Idealiter zou je dus altijd wijnen inslaan met een goede prijs-kwaliteit verhouding, veranderen in een gematigde drinker, en je wijn op een verantwoorde wijze kopen om de impact op het klimaat zo veel mogelijk te beperken.
Helaas kun je het als consument niet altijd perfect doen, en doe je ook weleens iets waar je misschien niet 100 procent achter kunt staan. Te veel wijn drinken, of een wijn van matige kwaliteit bijvoorbeeld. 


Maar je kunt wel steeds weer proberen bewuste keuzes te maken. Keuzes waar je wél achterstaat. Hoe pak je dit aan? Wij denken graag met je mee over het maken van bewuste keuzes bij het kopen van je wijn!

Bewust voor je portemonnee

Vanwege de inflatie zijn veel producten in de supermarkt duidelijk flink in prijs omhoog gegaan, zo ook wijn. Dit maakt jou als bewuste consument waarschijnlijk extra alert: je wilt niet te veel betalen voor wijn, maar je verwacht wel kwaliteit. 

We raden je aan om die supermarktdeals toch te laten voor wat ze zijn, en op zoek te gaan naar wijndeals bij een wijnspecialist. Online, of in je plaatselijke wijnwinkel.

Want hoe aantrekkelijk het ook lijkt, zo’n wijntje uit de supermarktschappen voor vier euro, is helaas vaak niet van topkwaliteit. Het gaat meestal om wijnen die in enorme aantallen zo goedkoop mogelijk worden geproduceerd, om zo veel mogelijk winst te maken. En dus niet om jou de beste kwaliteit te leveren.
Echter, goedkope wijn hoeft zeker niet altijd wijn van matige kwaliteit te zijn. Kijk eens naar de aanbiedingen bij een (online) wijnspecialist, en koop daar een mooie wijn voor een zacht prijsje. De goede wijnzaken hebben hun wijnen namelijk met zorg geselecteerd, en verkiezen kwaliteit juist boven kwantiteit. 

Bewust voor jezelf

Ook bewuste keuzes maken voor jezelf geeft een goed gevoel. Mensen worstelen vaak met de tweestrijd tussen enerzijds zo gezond mogelijk willen leven, maar ook jezelf het allerbeste gunnen. Af en toe genieten mag toch? Als het veelvuldig wijn drinken je echter tegen gaat staan is het handig om een verantwoorde keuze te maken. Verruil dat glaasje huiswijn iedere dag bij het eten eens voor één prachtige fles wijn van topkwaliteit op de zaterdag. Bijvoorbeeld voor een schitterende Italiaanse amarone. Van zo’n speciale wijn eens in de week, geniet je waarschijnlijk veel meer dan al die vluchtige wijntjes die je wegtikt bij het eten of op het terras. 
En tot slot: om je steentje bij te dragen aan het milieu, kun je kiezen om alleen nog wijnen te kopen met het EKO- keurmerk. Dit zijn biologische wijnen die geproduceerd zijn zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen, en met respect voor dier, mens en natuur.

Gerelateerde artikelen