Waar moet ik als startende ondernemer aan denken?
Home » Waar moet ik als startende ondernemer aan denken?

Waar moet ik als startende ondernemer aan denken?

door admin

Wanneer je gaat starten als ondernemer, komt er veel op je af en zijn er een hoop zaken die je niet mag vergeten. In dit artikel helpen we je een eind op weg, zodat je met een gerust hart je eigen zaak op kunt zetten. 

KvK en belasting

De eerste stap bij het starten als zelfstandig ondernemer, is je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Wanneer je dit gaat doen, moet je altijd een bedrijfsplan presenteren waarin je jouw concept en doelen vaststelt. Dit plan hoeft niet ontzettend uitgebreid te zijn; het mag een samenvatting zijn van wat voor soort bedrijf je op gaat zetten en welke inkomsten je daaruit verwacht. Over deze inkomsten betaal je belasting; wanneer je als ondernemer start zonder dat je ingeschreven bent bij de KvK, kun je uiteindelijk problemen krijgen met de belastingdienst. Elk kwartaal moet je jouw inkomsten en uitgaven doorgeven aan de belastingdienst; spaar je inkomsten dus ook op, zodat je de belasting altijd achteraf kunt betalen. 

Ben je een eenmansbedrijf of weet je nog niet of je genoeg gaat verdienen om al jouw kosten te dekken? Dan kun je een kleine ondernemersregeling aanvragen; de regel om per kwartaal belasting te betalen vervalt en je mag gemaakte kosten voor het bedrijf ervan aftrekken. Dat scheelt je uiteindelijk geld, waardoor jouw onderneming de kans krijgt om te groeien.

Een pand huren

Ga je een onderneming opzetten waarvoor je personeel aan gaat nemen? Dan kan het huren van een bedrijfspand niet uitblijven. Houd er rekening mee dat je elke maand huur moet betalen en dat je die kosten vanuit je onderneming (of eigen zak) moet kunnen dekken. 

Niet alleen moet jouw bedrijfspand betaalbaar zijn, de locatie moet ook goed bereikbaar zijn voor personeel en klanten. Je wilt natuurlijk wel graag gevonden worden en jouw bedrijf zo toegankelijk en aantrekkelijk mogelijk maken. Om een betaalbaar pand op een goede locatie te vinden, kun je bijvoorbeeld een makelaar inschakelen die gespecialiseerd is in bedrijfspanden. 

Afval laten verwerken

Wanneer je als ondernemer aan de slag gaat en een kantoor-, bedrijfs- of horecapand huurt, dan heb je te maken met afval. Of het nu gaat om (vertrouwelijk) papier, glas, restafval of PD afval, je bent als ondernemer verplicht om jouw afval op een goede manier te verwerken. Door het huren van een container speciaal gemaakt voor de afvalstromen die je tegenkomt binnen jouw bedrijf, kun je jouw afval goed scheiden. Het afvalbedrijf waarbij je de containers huurt, kan deze dan ophalen en weer leegmaken; daar maak je dan samen afspraken over. Door een afvalbedrijf in te schakelen, bespaar je veel tijd, waardoor jij je kunt focussen op het runnen van je zaak. Er zijn een hoop verschillende aanbieders waarbij je een container kunt huren; houd er rekening mee dat je gecontroleerd kunt worden op de manier waarop je als bedrijf afval verwerkt en of jij je aan alle voorschriften houdt. Met name wanneer je gevaarlijk en chemisch afval hebt, doe je er goed aan om een administratie bij te houden van jouw afvalverwerking. Door samen te werken met een afvalbedrijf en geschikte containers te huren, wordt dit een stuk makkelijker.

Gerelateerde artikelen