Duurzaam rouwvervoer: afscheid nemen op een milieuvriendelijke manier
Home » Duurzaam rouwvervoer: afscheid nemen op een milieuvriendelijke manier

Duurzaam rouwvervoer: afscheid nemen op een milieuvriendelijke manier

door admin

In onze samenleving is er steeds meer aandacht voor milieuvriendelijkheid, en velen vinden het belangrijk om ook voor hun uitvaart duurzame keuzes te maken. Deze legt men vaak vast in zijn of haar uitvaartwensen, zodat nabestaanden niet met vragen achterblijven. 

Een van de onderdelen van een uitvaart wordt vaak over het hoofd gezien als het aankomt op het maken van duurzame keuzes: het rouwvervoer. Veel mensen kiezen simpelweg voor de meest traditionele optie, oftewel, de rouwauto. 

Wat zijn de opties voor duurzaam rouwvervoer?

Uitvaart per fiets

Een van de mogelijkheden is de uitvaartfiets, een bijzondere en milieuvriendelijke manier om de laatste reis te maken. De uitvaartfiets, ook wel rouwbakfiets genoemd, heeft een speciaal ontworpen kar waarin de kist kan worden geplaatst. Nabestaanden kunnen de kar te voet of fietsend volgen.

Elektrisch rouwvervoer

Een tweede optie is elektrisch rouwvervoer. Elektrische rouwauto’s stoten geen CO₂ uit en zijn dus een milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele rouwauto. Omdat deze ook bijna geen geluid maken, is het een goede optie voor degenen die graag zoveel mogelijk stilte willen tijdens de laatste reis naar de rustplaats.

Wandeling naar de laatste rustplaats

Tenslotte kunt u kiezen voor een wandeling naar de laatste rustplaats. In dit geval wordt de kist meestal op de schouders van dragers geplaatst. Indien u graag een zeer persoonlijke rouwstoet heeft, is het mogelijk zelf een kar met wielen te huren, kopen of maken waarop de kist kan worden vervoerd, zonder voertuig. 

Waarom is duurzaam rouwvervoer het overwegen waard?

Iedereen heeft zijn of haar eigen redenen om voor een duurzame vorm van rouwvervoer te kiezen.

Respect voor de natuur

Ten eerste is het een manier om respect te tonen voor onze aarde. Door te kiezen voor duurzaam rouwvervoer, laat u een kleinere ecologische voetafdruk achter en draagt u bij aan de bescherming van onze planeet. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het vervoer bij een uitvaart de grootste aanslag is op het milieu. Het is een zeer mooi laatste eerbetoon aan onze planeet.

Een persoonlijke voorkeur

Daarnaast kan duurzaam rouwvervoer een persoonlijke tint geven aan een uitvaart. Een uitvaartfiets of een wandeling kan een unieke en persoonlijke manier zijn om afscheid te nemen, die misschien beter past bij de overledene dan een traditionele rouwauto. Voor nabestaanden van fanatieke fietsers of wandelaars bijvoorbeeld zal deze manier van afscheid nemen wellicht mooie herinneringen oproepen aan de overledene.

Het vastleggen van uw uitvaartwensen

Het organiseren van een uitvaart is een zeer emotioneel proces voor nabestaanden. Door uw uitvaartwensen vast te leggen voor u overlijdt, helpt u uw familie bij het maken van de keuzes wat betreft het rouwvervoer, de muziek, de bloemen etc. 

Gerelateerde artikelen