Risotto
Home » Risotto maken doe je zo!

Risotto maken doe je zo!

door admin

Rijst voor risotto moet een Italiaanse variëteit zijn met een hoge concentratie van het zetmeel amylopectine en amylose. Amylopectine lost gemakkelijk op tijdens het koken, wat bijdraagt aan de romige textuur. Amylose is taaier en neemt de smaak op. Arborio, vialone nano en carnaroli rijst zijn de meest voorkomende variëteiten. Het is gewoon een goed graan dat goed kan koken. Het heeft echt een goede hoeveelheid zetmeel.

De voorbereiding is belangrijk

Het is zeker de moeite waard om wat tijd aan de voorbereiding te besteden. Een groentebouillon gebruiken om de rijst te koken is een goede keuze. Gebruik ui, selderij, peterselie, een paar tomaten en eventueel wat venkel voor de bouillon. Er zijn ook specialisten die kippenbouillon gebruiken. Voor een risotto met zeevruchten wordt een lichte visbouillon gebruikt.

Olie of boter

“Tostatura “is het proces waarbij de rijst in olie of boter wordt gecoat en zachtjes wordt verhit. De rijst verandert langzaam van kleur en wordt glanzender. Doe dit maar een paar minuten. De rijst mag ook niet oververhit raken. Vervolgens voeg je een beetje witte wijn toe om de tostatura te stoppen en te deglaceren. Je kunt ook witte rode wijn, champagne of prosecco gebruiken. Roer zo weinig mogelijk in de rijst. Als je roert laat de rijst zetmeel vrij, wat de risotto kleverig maakt. Risotto moet, net als pasta, beetgaar worden geserveerd. Je weet dat het voldoende gekookt is, als je een korrel tussen je vingers kunt drukken en de witte kiem in het midden breekt. Als de kiem nog hard is, is de risotto niet gaar.

Toevoegen van boter of kaas

Eindig met het toevoegen van boter en parmezaan. De romigheid is een combinatie van boter, parmezaan en een beetje bouillon om er zeker van te zijn dat het nog een beetje los is. Voor 500 gram rijst ongeveer mag je 100 of 150 gram boter en 100 tot 150 gram parmezaan. De meest gebruikte parmezaan is “grana padano. Een risotto bestellen bij Feel Good Kitchen geeft je zekerheid over de kwaliteit en de juiste bereidingswijze.

Gerelateerde artikelen