subsidie zonnepanelen
Home » Hoe zit dat nou met zonnepanelen subsidie?

Hoe zit dat nou met zonnepanelen subsidie?

door admin

Een vers decennium is aangebroken. Het oude eruit en het nieuwe erin! En dat geldt ook voor zonnepanelen subsidie. Want heb je daar anno 2021 nog recht op?

Dat is geen vraag die met een heel simpel ja of nee te beantwoorden valt. Want ja, nog steeds kun jij gewoon stroom opwekken met behulp van de panelen die jij op je dak hebt liggen. Dat is zo en dat blijft zo. En inderdaad gaat het overschot van de stroom die jij verbruikt nog steeds terug naar de energiemaatschappij en dus betaal je nog immer veel minder voor energie dan je zou doen wanneer je niet over zonnepanelen zou beschikken. Ook verandert er niks aan het feit dat deze manier van stroom opwekken hartstikke goed is voor zowel jouw portemonnee als het milieu. En toch wil de regering dit proces anders gaan inrichten.

Why change a winning team?

Tja, omdat winnen één ding is, maar wanneer je de samenstelling van het proces nog sterker kunt verbeteren en precies weet waar het geld heen gaat, worden alle partijen daar blij van. Het enige wat de hoge heren en dames in Den Haag willen is dus meer controle uitoefenen. Tot vorig jaar was de wijze waarop energiemaatschappijen hun tarieven berekenen niet geheel transparant. Vanaf heden gaat dat als volgt gebeuren.

We hebben even een voorbeeld bedrag nodig, iets als € 0,20. Wanneer jij dat kwijt bent per kWh, is 30% daarvan – dus € 0,06 – wat jij betaalt voor de geleverde energie. Daar komen nog € 0,10 aan belastinggeld en € 0,04 aan btw bovenop. Hoe groot is nou het gedeelte van dit geld dat jij terug krijgt en wat de regering mag incasseren? Dat is vanaf nu een stuk overzichtelijker.

Hoe merk ik dat?

Nauwelijks, eigenlijk. Het proces wordt aangepast maar voor jou verandert er bar weinig. Daarbij maakt het niet uit of jij nou de eigenaar bent van zonnepanelen in Friesland of in een heel andere hoek van ons kouwe kikkerlandje. De overheid is er slechts als tussenpersoon bij gekomen. Die betaalt vanaf nu jouw geld voor niet verbruikte energie terug en bepaalt de hoogte van de subsidie per kWh. Want energie door de zon laten opwekken is iets dat vanuit Den Haag alleen maar wordt aangemoedigd en wanneer jij fors minder uitbetaald zou krijgen, werd dit een stuk minder aantrekkelijk.

Dus ik hoef niks te doen?

Eh, ja, dat wel. Namelijk opnieuw subsidie aanvragen. En bij die aanvraag moet je kunnen aantonen hoeveel stroom jouw energiemaatschappij van jou terugkrijgt. Hierop volgend komt er in ieder huishouden met zonnepanelen een slimme stroommeter geïnstalleerd – dat is verplicht, zelfs. Deze dient om te registreren wat er qua energie wordt geleverd en hoeveel er overblijft en terug gaat. Zo weten de overheid, jouw energiemaatschappij en jij precies waar jullie aan toe zijn!

Gerelateerde artikelen