Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

Het GROTE MISVERSTAND voorbij

door Boele Ytsma op 5 juli 2016 om 11:24 over , , , , , en
5 jul

De meeste Nederlanders leven met een groot misverstand – zeg maar rustig Het Grote Misverstand. Een misverstand dat tal van slecht geïnformeerde ‘experts’ blijven voeden. In de media wordt het misverstand soms met grote stelligheid herhaald. En ook in populaire boeken wordt onder verwijzing naar wetenschappelijk onderzoek het misverstand verkondigd. Dit Grote Misverstand: een veganist komt voedingstoffen tekort, een veganist is zwak, bleek en ongezond, een veganist leeft niet lang – want we kunnen niet zonder vlees, vis, eieren en melk…

Het is bijzonder dat Het Grote Misverstand nog altijd zo breed verspreid is, terwijl er inmiddels miljoenen mensen het tegendeel in hun eigen leven hebben bewezen. Ook in Nederland is het leger gezonde, vitale, sterke planteneters groeiende. Hoezo, we kunnen niet zonder vlees en melk…?

Een bezorgde omgeving

Het is de ervaring van bijna iedereen die plantaardig gaat leven: je omgeving gaat zich zorgen maken. Toen je nog regelmatig de McDonalds bezocht, dagelijks vlees en melk at, een BMI boven de 25 had of op jonge leeftijd je haar verloor vroeg niemand naar je eetpatroon. Maar vanaf het moment dat je besluit om groente, fruit, granen, peulvruchten, noten en zaden te eten, zijn de zorgen niet van de lucht. ‘Kom je niks tekort? Hoe kom je aan je eiwitten? Waar haal je calcium vandaan? Word je niet te mager?’

Het komt allemaal voort uit Het Grote Misverstand. Ons is verteld dat we niet zonder vlees of melk kunnen leven. Niet alleen commerciële reclames vertelden ons dat, ook onze ouders, onze leraren, onze diëtisten en onze huisartsen. Zelfs een boek als De Voedselzandloper weet in één alinea te vertellen dat de gemiddelde vegetariër weliswaar ouder wordt dan de gemiddelde Westerling, maar dat we toch niet zonder vlees kunnen (p. 77). Dat is vreemd – waarom wordt die vegetariër dan toch ouder, zou je zeggen… Kennelijk kan het toch!

Beeldvorming

Het Grote Misverstand heeft verschillende oorzaken. Ik noem er twee. Allereerst heeft het te maken met de beeldvorming uit de jaren ’70 en ’80. De eerste generatie veganisten lieten vlees, vis, zuivel en eieren voornamelijk staan uit vooral ideële motieven. Niet gezondheid was hun primaire doel, maar een betere wereld. Deze pioniers van ‘de lifestyle van de toekomst’ wisten toen al dat het onverantwoord was hoe we met onze dieren, met onze planeet en met onze medemens omgaan. Het waren de dappere voorlopers van wat nu een brede beweging is.

Maar deze voorlopers hadden vaak niet de informatie die we nu wel hebben. Ze lieten de dierlijke producten weg uit hun eetpatroon, maar kozen niet vanzelfsprekend voor een gezond alternatief. Velen bleven wel het vette, suikerrijke en geraffineerde voedsel eten dat de voedingsindustrie ons voorschotelt. Met onmiskenbare gevolgen. Ik heb ze ook gezien: de bleke, zwakke en magere veganisten die vol overtuiging, maar met bleke gezichten en donkere kringen rond hun ogen vertelden over hun keuzes – nee, gezond waren ze niet. Inmiddels weten de meesten beter en eten de meesten ook beter. Ik kom ze nog zelden tegen. Maar Het Grote Misverstand ‘leeft’ nog van de beeldvorming.

Wetenschappelijk vooroordeel

Er is nog een reden voor Het Grote Misverstand. In zijn boek Whole vertelt prof. T. Colin Campbell hoe hij in het begin van zijn wetenschappelijke carrière uitging van het idee dat eiwit de belangrijkste voedingsstof is. De Engelse naam voor eiwit (protein) verraadt dat ook: het werd gezien als 'het eerste' (het Griekse woord proto betekent ‘eerste’). Maar Campbell komt er in de loop van zijn wetenschappelijke carrière achter dat eiwitten weliswaar onmisbaar zijn (net als alle andere nutriënten), maar dat ze beslist niet de basis zouden moeten zijn voor een gezond eetpatroon. Integendeel, Campbell stuit op een verontrustende relatie tussen kankergroei en hoge eiwitconsumptie.

Intussen blijft de voedingswetenschap zich in hoge mate concentreren op eiwitten. En wie eiwitten zegt, zegt vlees, vis en zuivel. Natuurlijk bevat ook alle plantaardige voeding eiwit (klik hier voor meer), maar de percentages in dierlijke voeding is vele malen hoger. En hoewel zelfs de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) inmiddels een lage eiwitconsumptie aanraadt, blijven artsen, diëtisten en gezondheidsgoeroes op de trom van eiwitten slaan; de trom dus van vlees, eieren en zuivel. Met wetenschap heeft het weinig meer te maken – het zijn verjaarde vooroordelen en oude patronen.

Inspirerende voorbeelden

Wie om zich heen kijkt of gaat zoeken op internet zal het tegendeel vinden. Het is de reden waarom ik mijn eigen verhaal vertel. Hoe ik in 1 jaar tijd van een te dikke, ongezonde en zeer vermoeide veertiger in een fitte marathonloper veranderde. Maar mijn verhaal staat niet op zichzelf. Laat ik je een paar voorbeelden noemen:

  • Tijdens mijn reis naar Californië mocht ik de grote voorlopers van de plantaardige beweging ontmoeten. Mannen zoals de al genoemde dr. T. Colin Campbell en dr. Caldwell Esselstyn. Twee zeer vitale, heldere mannen die meer dan de helft van hun leven plantaardig eten. Ze zijn allebei 80 jaar oud en piekeren er nog niet over om te stoppen met hun werk.
  • Lees het bijzondere verhaal van Scott Jurek (Eet en ren), de legendarische ultraloper die als atleet ontdekte dat hij sneller en sterker werd naarmate hij plantaardiger ging eten. Hij won alle belangrijke ultraraces (van 160 tot wel 240 kilometer!), soms zelfs jaren achter elkaar. En hij is niet de enige. Michael Arnstein (alias ‘The Fruitarian’) trad in zijn voetsporen en doet het zelfs op een rauw dieet van voornamelijk fruit.
  • Of verdiep je eens in het prachtige verhaal van dr. Ruth Heidrich. Zij overwon niet alleen een agressieve vorm van borstkanker met een plantaardig dieet, maar liep daarna ook verschillende keren het wereldkampioenschap Iron Man (3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km hardlopen). Inmiddels loopt ze naar de 80 en loopt ze nog elke dag hard.
  • Verbaas je over het ongelofelijke verhaal van een Australisch echtpaar, Janette en Alan Murray (68 en 64 jaar oud!), die in 2013 élke dag een volledige marathon liepen op een 100% rauw en plantaardig eetpatroon. Wie hun verhaal leest of bekijkt, krijgt kippenvel. 
  • Of wat dacht je van de indrukwekkende bodybuilders Robert Cheeke, Karl Ess of Frank Medrano . Mannen met stalen spieren. Maar wel zónder vlees, vis, melk of eieren – 100% plantaardige spierbundels. Niks geen bleke, slappe veganisten. Tegenwoordig hebben we ook een Nederlandse krachtpatser in dit rijtje: Fedor Kerstiens.
  • Of verdiep je eens in het leven van de Zevendedags Adventisten uit Zuid-Californië. Zij behoren tot de Blue Zones: gebieden op aarde waar mensen extreem oud worden. Een gemeenschap van voornamelijk planteneters met uitzonderlijk sterke, vitale en oude mensen.

Het Misverstand voorbij

Zomaar wat voorbeelden, die ik met tientallen kan vermeerderen. Wie ook maar één keer de moeite neemt om deze voorbeelden te bekijken, zal merken dat Het Grote Misverstand verdwijnt. En iedereen die het serieus proberen wil, ontdekt het zelf. Lekker genieten van groente en fruit, granen en peulvruchten, noten en zaden, knollen en bollen... en al het lekkers dat je daarvan kunt maken. Wie plantaardig gaat eten zal op termijn (en soms al heel snel) sterker, gezonder en energieker worden – en met een beetje geluk zelfs ouder.

Het is tijd om Het Grote Misverstand definitief achter ons te laten. Je hoeft het niet met me eens te zijn. Je hoeft niet dezelfde keuzes te maken als ik. Je mag blijven eten wat je wilt. Maar zie de werkelijkheid onder ogen: niet alleen kúnnen mensen leven zónder vlees, vis, zuivel en eieren (wat de Voedselzandloper ook zegt) – ze worden zelfs sterker, gezonder én ouder als ze kiezen voor een plantaardig eetpatroon van groente, fruit, granen, peulvruchten, noten, zaden en kiemen.

Geloof me niet op mijn woord. Probeer het zelf. Daag jezelf eens uit. Eet 28 dagen of 100 dagen plantaardig en ontdek wat jouw lichaam dan doet. Dát is het enige bewijs dat écht telt. Maak op een speelse en vrijblijvende manier kennis met de plantaardige lifestyle door de gratis basiscursus aan te vragen.

Boele

 

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

BESTEL NU!

Abonneer je op de DAGELIJKSE VLOG van Hallo aarde

Boele en Anat maken elke dag (élke dag!) een video over hun leven. Daarin laten zij zien hoe ze leven, hoe ze eten, hoe ze plannen maken en uitvoeren. Ze laten diep in hun leven kijken en delen hun persoonlijke inzichten over een goed en overvloedig leven. 

Eén ding is zeker: geen dag zal hetzelfde zijn. Kijk hoe Boele en Anat werken aan hun permacultuurtuin, hoe ze hun oude boerderij verbouwen tot een energieneutraal huis, hoe ze zonnestroom opwekken voor hun eigen electrische auto(s), hoe ze een lunchroom in Groningen voorzien van verse groenten, hoe ze hun ideeën en idealen van dag tot dat uitleven. 

Als je je voor € 10,- per maand abonneert op de dagelijkse vlog voorzie je jezelf van een dagelijkse dosis inspiratie en informatie en help je Boele en Anat met de uitbouw van hun plannen. Je betaalt per maand, dus je verplicht jezelf tot niks. Maar je maakt er wel veel moois mee mogelijk.

Abonneer je nu!