Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

De VIER PIJLERS van geluk

door Boele Ytsma op 20 april 2016 om 21:35 over , , , en
20 apr

Dat een gezond lichaam een belangrijke factor is in het geluk van mensen, is mij de laatste jaren onontkoombaar duidelijk geworden. Het was vooral mijn eigen ervaring: toen ik plantaardig ging eten en mijn energie en vitaliteit terug vond, werd ik gelukkiger – veel gelukkiger. En toen ik anderen - eerst tientallen, later honderden en zelfs duizenden - mensen begeleidde naar hun vitaliteit, zag ik dat ook zij gelukkiger werden. Gezondheid is een belangrijk ingrediënt voor geluk.

ER IS MEER NODIG OM ÉCHT GELUKKIG TE ZIJN

Maar ik ontdekte ook dat een gezond en vitaal lichaam niet het enige is dat een mens gelukkig maakt. Want wat heb je aan je een gezond lijf als je eigenlijk geen middelen van bestaan hebt en nauwelijks kunt rondkomen? Wat heb je aan al je energie als je in eenzaamheid leeft? Of als je niet weet waarvoor je leeft, wat de zin van jouw leven is? Of andersom: wat heb je aan een hoop geld als je lijf niet meer goed wil? Wat heb je aan een doel in het leven als je daar helemaal geen energie of middelen voor hebt?

Natuurlijk is het niet zo zwart-wit, dat weet ik wel. Maar geluk is niet afhankelijk van maar één factor, zoveel is me wel duidelijk geworden. Niet van gezondheid alleen, niet van geld alleen, niet van relaties alleen en zelfs niet van zingeving of een gevoel van bestemming alleen. Geluk staat, zo ontdekte ik, op vier pijlers – namelijk deze vier:

  1. Gezondheid en vitaliteit
  2. Veiligheid en overvloed
  3. Liefdevolle relaties en bevredigende seks
  4. Zin en doel

Laten we ze even beter bekijken.

Pijler 1: GEZONDHEID EN VITALITEIT

Dat ik gelukkiger werd van een gezond en vitaal lichaam is natuurlijk helemaal niet vreemd. Wakker worden met energie, kunnen bewegen en werken, springen en rennen, vrijen en dansen… dat ís geluk! Elke dag voel ik hoe intens dankbaar ik ben met een lichaam dat het dóet. In de afgelopen zes jaar ben ik nog geen drie dagen ziek geweest. Dat was in de 41 jaar daarvoor écht wel anders.

Niet alleen werd mijn lichaam gezonder, vitaler en sterker, maar het werd ook gevoeliger. Ik ontdekte dat mijn lichaam het ‘intermediair’ is tussen mij en de wereld om mij heen. Alles wat ik zie, ruik, proef, voel en hoor, komt binnen via mijn lichaam. Voelen is een lichamelijke sensatie. Dat betekent dat ik met mijn nieuwe, vitale en gevoelige lichaam in staat ben tot het ervaren van veel meer intensiteit en ook dat bleek een factor te zijn in mijn toegenomen geluk.

Gezondheid houdt natuurlijk niet op bij het lichaam. Het oude spreekwoord zegt het: “mens sana in corpore sano”, ofwel: een gezonde geest in een gezond lichaam. Een helder brein, een zuiver geweten en een geheelde ziel horen net zo goed bij gezondheid als gezonde darmen of een schoon hart. Daarom is het werken aan je gezondheid van lichaam en geest een diepte-investering in je persoonlijke geluk.

Pijler 2: VEILIGHEID EN OVERVLOED

Maar zoals gezegd: als je gezondheid helemaal op orde is, je bent vitaal en energiek en je leeft met een schoon geweten, maar je moet de hele dag worstelen om het hoofd boven water te houden… ben je nog steeds niet gelukkig. Iedereen zegt het elkaar na: geld maakt niet gelukkig. Het zal vast waar zijn. Maar ik weet dat dit ook waar is: gebrek aan geld of het gebrek aan financiële zekerheid in je leven kan wel heel ongelukkig maken.

Er liggen hier veel taboes op. We durven in Nederland nauwelijks te zeggen dat geld en overvloed bijdragen aan geluk. Tegelijk hopen miljoenen Nederlanders op die éne gelukstreffer in de loterij – als de miljoenen er zijn, zijn we vast een stuk gelukkiger. En het is natuurlijk gewoon waar: leven in overvloed, leven zonder financiële zorgen is een factor in ons persoonlijke geluk. Ik heb beide gekend: tekort en overvloed en ik weet wat mij gelukkiger maakte.

Leven in overvloed is ook een leven in gulheid, een leven van delen. Daar is niks immoreels of egoïstisch aan. Wie veel ontvangt kan veel geven. En wie veel geeft, zal veel ontvangen. Overvloed is een pijler van geluk.

Pijler 3: LIEFDEVOLLE RELATIES EN BEVREDIGENDE SEKS

Een goddelijk lijf, blakend van gezondheid, stralend van energie en badend in geld en weelde… en toch diep ongelukkig zijn – het kán. En het komt vaker voor dan je denkt. Want zonder liefdevolle relaties wordt alles betekenisloos. Eenzaamheid ondermijnt alles in het leven. Met de meeslepende dramatiek die bij het genre hoort wordt in menig liefdesliedje bezongen hoe mensen geld en goed willen inruilen voor échte liefde. En ik snap dat.

Maar het blijkt een hele kunst te zijn: relaties en seks. Vaak leren we dat met vallen en opstaan – áls we het al leren. Hoe is het mogelijk dat iets dat zo cruciaal is voor het geluk van mensen, niet wordt onderwezen op scholen. We doen maar wat, we kijken de kunst af van anderen, meestal door het tegenovergestelde te doen van wat we verafschuwen… maar hoe ben je nou werkelijk een liefdevolle, aanwezige, betrouwbare partner? En hoe vind je je soulmate in het leven? En hoe kun je je lichaam geven of de ander openen in het spel van de minne? Wie het ontdekt, zal het beamen: liefdevolle relaties en bevredigende seks zijn samen een pijler van geluk. Maar vanzelf gaat het niet.

Pijler 4: ZIN EN DOEL

Je zou zeggen: dan ben je er toch wel? Een gezond lichaam, een leven in overvloed en liefdevolle relaties – dán ben je gelukkig! En dat zal in veel gevallen ook zeker zo ervaren worden. Maar toch zal er een gevoel van gemis ontstaan als dit alles is. Mensen zijn niet alleen fysieke wezens, mensen zijn ook spirituele wezens. We hebben het nodig om in een zinvol verband te leven – we willen weten waarom we hier zijn… Het kan een tijdje duren, maar de vraag zal áltijd opkomen.

Een besef van zin en doel in het leven is daarom de vierde en onmisbare pijler voor duurzaam geluk. Je hoeft daarvoor niet gelovig of religieus te zijn en het gaat zelfs niet noodzakelijk over spiritualiteit. Zin en doel gaat over een persoonlijk besef van een groter verband waarvan je deel uitmaakt. Een groter verhaal waarin jij betekenis hebt. We worden niet gelukkig van de weelde van een onbewoond eiland met alle luxe, we worden gelukkig als we weten dat we van betekenis zijn, dat we iets bijdragen. Daarom kan geluk niet zonder… zin!

GELUKKIG ZIJN KUN JE LEREN

Daar heb je ze: de vier pijlers van geluk: gezondheid, overvloed, relaties en zin… en in geen van deze gebieden krijgen we onderwijs. Het heeft me altijd ontzettend verbaasd dat we onze kinderen het leven insturen zonder vaardigheden en kennis op de vier gebieden die ons geluk bepalen. We leren op school tellen en spellen, topografie en biologie, wiskunde en natuurkunde… maar we leren niet hoe we gezond worden en blijven, we leren niet hoe we geld kunnen manifesteren of een gezonde relatie kunnen ontwikkelen, we leren niet de kunst van het beminnen of de geheimen van ondernemerschap en we leren evenmin hoe we zin of betekenis kunnen vinden.

Tot zover het slechte nieuws. Het goede nieuws is: we hebben een heel leven om het alsnog te leren. Op elk van deze vier gebieden kunnen we ons ontwikkelen. Ik zie het om me heen en ervaar het zelf. Ik begeleid nu al 4 jaar mensen naar hun vitaliteit en ik zie hoe groot de gevolgen zijn van een ander eetpatroon. Ik heb zelf geleerd hoe een andere omgang met ‘geld en goed’ een leven van tekort en schaarste kan veranderen in een leven van overvloed - en ik deel die kennis met vreugde. De vaardigheden van een goede vriend, partner en minnaar leer ik nog dagelijks bij. En wat ik zelf leer, onderwijs ik met plezier. En de zoektocht naar zin is mij als theoloog zeker toevertrouwd – het is een feest om er bij te zijn als mensen zich verbinden met de zin en betekenis van hun eigen leven.

TWEE SPOREN

Ik wijd mij in mijn werk aan al deze vier pijlers van geluk. In mijn rol als ‘De Planteneter’ inspireer ik mensen tot een gezonde lifestyle. Dat is geweldig en daarom zal ik dat blijven doen. In mijn rol als leraar en coach committeer ik mij aan mensen die leven van overvloed, liefde en zin verlangen. En het is geweldig om te mogen zien hoe dat verschil maakt in het leven van mensen.

Ik heb besloten beide te willen blijven doen en het allebei een eigen bedding te geven:

  • Als ‘De Planteneter’ zal ik je blijven inspireren en helpen om de gezondste en vitaalste versie van jezelf te worden en te blijven. Daarvoor is deze website, deze blog en deze nieuwbrief het middel: www.deplanteneter.nl
  • Als leraar en coach zal ik mij volledig committeren aan mensen die zich committeren aan hun eigen geluk. Ik wil al mijn kennis, ervaring en vaardigheden inzetten om jou je eigen geluk én betekenis te laten vinden. Hier werk ik aan alle vier pijlers van geluk.

Mijn persoonlijke website www.boeleytsma.nl zal in de komende tijd daarvoor het platform worden. In de komende maanden zal ik ook voor dit werk een nieuwsbrief worden ontwikkeld. Het jaarprogramma BLOEI! zal verhuizen naar deze website.

 

 

 

 

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --

Abonneer je op de DAGELIJKSE VLOG van Hallo aarde

Boele en Anat maken elke dag (élke dag!) een video over hun leven. Daarin laten zij zien hoe ze leven, hoe ze eten, hoe ze plannen maken en uitvoeren. Ze laten diep in hun leven kijken en delen hun persoonlijke inzichten over een goed en overvloedig leven. 

Eén ding is zeker: geen dag zal hetzelfde zijn. Kijk hoe Boele en Anat werken aan hun permacultuurtuin, hoe ze hun oude boerderij verbouwen tot een energieneutraal huis, hoe ze zonnestroom opwekken voor hun eigen electrische auto(s), hoe ze een lunchroom in Groningen voorzien van verse groenten, hoe ze hun ideeën en idealen van dag tot dat uitleven. 

Als je je voor € 10,- per maand abonneert op de dagelijkse vlog voorzie je jezelf van een dagelijkse dosis inspiratie en informatie en help je Boele en Anat met de uitbouw van hun plannen. Je betaalt per maand, dus je verplicht jezelf tot niks. Maar je maakt er wel veel moois mee mogelijk.

Abonneer je nu!