Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

Acht redenen om NIET BANG te zijn voor KOOLHYRATEN!

door Boele Ytsma op 14 januari 2015 om 13:23 over , , en
14 jan

Het is januari. De maand van de goede voornemens. De maand van de volle sportscholen. De maand van de diëten. Wat mij betreft is het ook de maand van de grote vergissingen. Steeds weer zie ik hoe mensen worden bang gemaakt voor… koolhydraten. Het is ongelofelijk hoe de misverstanden en de mythen rond koolhydraten maar blijven rondgaan. Ik zou het wel van de daken willen schreeuwen: WEES NIET BANG VOOR KOOLHYDRATEN! Bij deze dus.

Broodbuik en aardappelangst

De angst voor koolhydraten is zo algemeen en hardnekkig dat zelfs mensen die mijn boek hebben gelezen mij soms nog met trots vertellen dat ze geen aardappelen en brood meer eten… “Wat?!”, zeg ik dan, “Wil je dat wel heel snel weer gaan doen? Wie heeft je ingefluisterd dat dat niet goed is?” Ik ben een groot fan van aardappelen, rijst en brood en alle andere zetmeelhoudende producten. Het zijn vooral populaire boeken als de Voedselzandloper en Broodbuik die deze onzalige mythe in de wereld hebben geholpen.

Hoewel de meeste mensen niet eens goed weten wat koolhydraten zijn en waarom ze slecht voor ons zouden zijn, is er een grote angst ontstaan voor producten als brood, rijst, aardappelen en pasta. Terwijl dat stuk voor stuk gezonde, plantaardige en natuurlijke producten zijn, waar mensen het eeuwenlang goed op hebben gedaan. Waarom zou dat in de 21e eeuw plotseling anders zijn?

Mijdt de rommel uit fabrieken

Kijk,  we zij het er snel over eens dat geraffineerde koolhydraten niet goed voor je zijn. Dan worden natuurlijke producten zoals knollen (de suikerbiet) of graan gestript van alle voedingsstoffen, zodat er puur witmeel of pure suiker overblijft. Natuurlijk is dat niet gezond. Natuurlijk waarschuw ik daar ook tegen: mijd alle rommel die uit fabrieken komt. De voedingsindustrie heeft jouw gezondheid niet op het oog!

Maar wie verzint het nou om op basis daarvan koolhydraten verdacht te maken?

Zonder suiker geen leven

Als er één ding is wat je zou moeten onthouden dan is het dit: KOOLHYDRATEN ZIJN PLANTEN! Iets beter geformuleerd: planten maken koolhydraten. Vlees, vis en eieren bevatten geen koolhydraten. Koolhydraten zitten in groente, fruit, knollen, peulvruchten en granen. Hoor je daar iets ongezonds bij zitten? Wie dus bang is voor koolhydraten is bang voor planten – klinkt best absurd.

Een ander woord voor koolhydraten is ‘suiker’. Planten kunnen uit zonlicht suikers maken. Daarmee wordt zonne-energie omgezet in energie die geschikt en opneembaar is voor planten en dieren. Dat proces heet fotosynthese en dat proces noemen wetenschappers de basis van het leven op aarde. Hoor je dat: het vermogen van de plant om suikers/koolhydraten te maken is de basis van het leven! Dat is toch een heel ander geluid…

Bewijs van het tegendeel

Ik kan hier een boek over schrijven en ga dat misschien ook maar eens doen. Een blog is veel te kort (ik schreef er al verschillende blogs over, zie hieronder). Laat ik vandaag heel kort acht redenen geven waarom de angst voor koolhydraten helemaal onterecht is.

1. De geschiedenis bewijst het tegendeel: álle grote culturen van de afgelopen 15.000 jaar hebben geleefd op een eetpatroon van voornamelijk koolhydraten: rijst in het Oosten, mais in Afrika, granen in het Midden-Oosten, mais en bonen in Zuid-Amerika, maar ook de aardappel in Zuid- en Midden Amerika en sinds de 16e eeuw in Europa. Altijd was een zetmeelhoudend, koolhydraatrijk product de basis van een dieet. Hoe zou voedsel dat eeuwenlang goed voor mensen was, nu plotseling zo slecht zijn?

2. De Chinezen en Afrikanen bewijzen het tegendeel. Kijk naar het eetpatroon op het platteland van China: drie keer per dag rijst met groente – ontbijt, lunch en diner. Maar er loopt geen dikke Chinees rond. Pas als ze in de stad gaan wonen en het westerse, vetrijke eetpatroon overnemen, gaan ze groeien. Of kijk naar de Kenianen: ze leven op ugali (maïspap) – allemaal koolhydraten. Maar het zijn de slankste en gezondste mensen van de planeet.

3. De Blue Zones bewijzen het tegendeel. Dan Buetner deed onderzoek naar de plekken op aarde waar mensen het alleroudst worden, de zogenaamde Blue Zones. En wat ontdekte hij? Ze eten allemaal voornamelijk of volledig plantaardig en dus koolhydraatrijk.

4. Ons lichaam bewijst het tegendeel. Kijk in alle eerlijkheid eens naar je eigen lichaam. We zijn helemaal gemaakt voor koolhydraatverbranding. Onze zoete tong, de amylase in onze mond, de samenstelling van ons maagzuur, de lengte van onze darmen, de energiebehoefte van onze cellen… alles vertelt ons: wij zijn koolhydrateneters.

5. De wetenschap bewijst het tegendeel. En dan heb ik het niet over die onzinonderzoeken waarin een 35% vetdieet wordt vergeleken met een 25% vetdieet. Of over onderzoekjes die de effecten meten van meer fruit als mensen intussen niet minder vlees gaan eten. Nee, ik bedoel de grote onderzoeken die gepubliceerd worden in peer-reviewed tijdschriften. Onderzoeken zoals de Nurses’ Health Study van de Harvard Universiteit. 

6. Diabetici bewijzen het tegendeel. Ja geloof het of niet, maar juist diabetici laten zien dat het eten van koolhydraten gezond is. Wie diabetes type 2 patiënten op een 100% plantaardig, koolhydraatrijk en olievrij dieet zet, zal ontdekken dat vrijwel elke patiënt niet alleen de symptomen verliest, maar daadwerkelijk geneest. Dat is verrassend, als je bedenkt dat diabetici meestal het advies krijgen om koolhydraten te mijden.

7. Mijn klanten bewijzen het tegendeel. Inmiddels heb ik meer dan 1.000 mensen begeleid naar een plantaardig en dus koolhydraatrijk eetpatroon. En stuk voor stuk vertellen ze me hoe goed ze zich voelen, hoeveel meer energie ze hebben, hoeveel overgewicht ze verliezen, hoe helder hun hoofd is. Steeds weer vertelt het lichaam: dit is waar ik voor gemaakt ben.

8. Jij bewijst het tegendeel. Tenminste als je jezelf die kans wilt geven. Ook jouw lichaam is gemaakt voor plantaardig en koolhydraatrijk eten: groente, fruit, knollen (zoals aardappelen!), granen, peulvruchten, kiemen, paddenstoelen, noten en zaden. Je lichaam zal niet liegen en je eerlijk vertellen hoe het gaat als je dát gaat eten. Gun jij jezelf die kans? Durf jij het bewijs met je eigen lichaam te leveren?

GELOOF HET NIET!

Geloof de bangmakerij voor koolhydraten niet. Aardappelen zijn gezond, goed volkoren brood is gezond, zilvervliesrijst is gezond, peulvruchten zijn gezond. Eet daarvan, geniet ervan en ervaar hoe je lichaam energiek en gezond wordt.

Eerder schreef ik:

En video's die ik maakte over dit onderwerp:

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --

Abonneer je op de DAGELIJKSE VLOG van Hallo aarde

Boele en Anat maken elke dag (élke dag!) een video over hun leven. Daarin laten zij zien hoe ze leven, hoe ze eten, hoe ze plannen maken en uitvoeren. Ze laten diep in hun leven kijken en delen hun persoonlijke inzichten over een goed en overvloedig leven. 

Eén ding is zeker: geen dag zal hetzelfde zijn. Kijk hoe Boele en Anat werken aan hun permacultuurtuin, hoe ze hun oude boerderij verbouwen tot een energieneutraal huis, hoe ze zonnestroom opwekken voor hun eigen electrische auto(s), hoe ze een lunchroom in Groningen voorzien van verse groenten, hoe ze hun ideeën en idealen van dag tot dat uitleven. 

Als je je voor € 10,- per maand abonneert op de dagelijkse vlog voorzie je jezelf van een dagelijkse dosis inspiratie en informatie en help je Boele en Anat met de uitbouw van hun plannen. Je betaalt per maand, dus je verplicht jezelf tot niks. Maar je maakt er wel veel moois mee mogelijk.

Abonneer je nu!