Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

Help je lichaam met schoonmaken

door Boele Ytsma op 8 oktober 2014 om 14:36 over , , , , , en
8 okt

Stel je eens voor wat er met je huis zou gebeuren als je nooit zou opruimen en schoonmaken en alle afval gewoon zou laten rondslingeren? Het zou al gauw onleefbaar worden, denk je niet? Dat geldt natuurlijk ook voor ons lichaam. En gelukkig heeft ons lichaam ook allemaal manieren om op te ruimen en schoon te maken. Maar het wordt wel gemakkelijker als wij het een handje helpen.

Stofwisseling en afvalstoffen                                                                                     

Ons lichaam kun je zien als geweldige complexe fabriek waarin hard gewerkt wordt. We voeden het met voedsel en dat wordt verteerd, verwerkt en verbrand. Alle organen en cellen van ons lichaam zijn dagelijks druk in de weer om deze hele complexe machinerie van ons lichaam in actie te houden. Dat totale proces van het verwerken van voedsel tot brandstoffen en bouwstoffen heet ‘stofwisseling’. Het is de basis van ons leven.

In het proces van stofwisseling wordt energie vrijgemaakt voor alles wat we doen met ons lichaam. Bovendien komen alle bouwstoffen die in de voeding zitten beschikbaar voor herstel en onderhoud van alle cellen en organen. Maar net zoals in een fabriek, komen in dat proces ook afvalstoffen en bijproducten vrij. Soms zijn dat hele onschadelijke bijproducten. Bij de verbranding van suikers in onze cellen ontstaat bijvoorbeeld water en kooldioxide (CO2). Maar er komen ook andere afvalstoffen vrij, zoals bijvoorbeeld melkzuur in de spieren.

Opstapeling van afval

Toch is dat niet alles. Via onze voeding, via de ademhaling en via de huid komen er ook stoffen in ons lichaam die daar eigenlijk helemaal niet horen. Denk aan zware metalen in vlees en vis, denk aan restanten van pesticiden op groente en fruit, denk aan sporen van medicijnen in ons drinkwater, denk aan fijnstof in onze vervuilde lucht, denk aan ziektekiemen die overal rondwaren. Op die manier komen er in ons lichaam ontzettend veel extra afvalstoffen en lichaamsvreemde stoffen bovenop die ‘natuurlijke afvalstoffen’ van de stofwisseling.

Gelukkig heeft een gezond lichaam heel veel manieren om zichzelf schoon te houden. We hebben een lymfesysteem dat drie keer zo groot is als ons bloedvatensysteem. Je zou het kunnen zien als het rioolstelsel van het lichaam, inclusief zuiveringsstations in de vorm van lymfeknopen. We hebben een enorm zuiverend orgaan in de lever dat het bloed voortdurend filtert van afvalstoffen en gifstoffen. We hebben nieren die afvalstoffen kunnen afscheiden. We hebben een dikke darm vol met gezonde bacteriën die ons beschermen tegen kwalijke bacteriën. We hebben een huid die afvalstoffen kan uitscheiden. Kortom: een gezond lichaam kan veel hebben.

Te veel is te veel

Toch maken wij het ons lichaam soms toch té moeilijk. Bijvoorbeeld door dag in dag uit voedsel te eten dat vol met afvalstoffen zit. Voedsel uit fabrieken met lange lijsten ingrediënten die je niet eens kunt uitspreken. Maar ook vlees, vis en zuivel dat tegenwoordig boordevol zware metalen en chemicaliën zit. Veel mensen realiseren zich dat niet, maar de vervuiling van dierlijk voedsel is vele malen ernstiger dan de vervuiling van groente en fruit. In vis bijvoorbeeld zijn 80.000 verschillende soorten chemicaliën gevonden!

Als er meer afvalstoffen en gifstoffen in het lichaam komen dan er verwerkt kunnen worden, zal het lichaam noodmaatregelen moeten treffen. De gifstoffen worden dan opgeslagen – eerst vooral in vetweefsel. Als dat langere tijd gebeurt, zal het lichaam langzaam vergiftigen en ziek worden. Veel welvaartziekten lijken verband te houden met deze chronische vergiftiging of verzuring van het lichaam.

Het lichaam helpen met groente en fruit

Gelukkig hoef je hier niet werkeloos bij te staan kijken. Je kunt het lichaam geweldig helpen. En wel op twee manieren:

  1. Door de hoeveelheid gifstoffen die je binnenkrijgt ingrijpend te verlagen. Dat betekent dat je keuzes gaat maken wat je wel en niet wilt eten. Niet meer de troep uit fabrieken en voedsellaboratoria, geen dode dieren meer, geen zwaar vervuilde vis, geen melk met miljarden dode witte bloedlichaampjes van een ander dier (pus noemen we dat).  Je gaat op zoek naar schoon water en schone lucht. Alles wat je kunt doen om gifstoffen te vermijden, ga je doen.
  2. Door je lichaam alles te geven wat het nodig heeft om de afvalstoffen en gifstoffen kwijt te raken. Heel concreet betekent dat: voedsel dat rijk is aan water, voedsel dat rijk is aan mineralen en antioxidanten en voedsel dat rijk is aan vezels. En er is maar één soort voedsel dat aan al deze drie eisen voldoet: groente en fruit!

Als je plantaardig gaat eten doe je allebei: je eet niet langer wat je lichaam vergiftigt én je helpt het lichaam de gifstoffen en afvalstoffen die het heeft opgeslagen kwijt te raken. Een plantaardig eetpatroon is dus eigenlijk een permanente detox!

Online sapkuur

Toch kan het soms heel zinvol zijn om nog wat extra’s te doen voor je lichaam door bijvoorbeeld een sapvasten te doen. Je helpt dan je lichaam in korte tijd veel afvalstoffen af te voeren en je wordt je bovendien bewust van je eigen eetpatroon. Met een sapkuur geef je je lichaam even helemaal de ruimte om te werken aan herstel.

Het is verstandig om dat onder begeleiding van een deskundige te doen. Ontgifting kan gepaard gaan met symptomen. Het is goed dat iemand met verstand van zaken en ervaring dan met je meekijken. Met de 5-3-5 online sapkuur Schoon kun je dat gewoon thuis doen, terwijl je toch de begeleiding krijgt van een professionele natuurgeneeskundige.

De online sapkuur Schoon is een samenwerking van De Planteneter en Natuurlijk Kuren van Hetty Kerssies. Het is een prachtig programma waarin je gedurende 5 dagen je eetpatroon afbouwt, vervolgens 3 dagen onder begeleiding vast en daarna weer in 5 dagen je eetpatroon opbouwt. Wil je meer weten over deze bijzonder kuur, vraag dan vrijblijvend het gratis e-book aan 

Check hier de nieuwe data voor de sapkuren van dit najaar.

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --

Abonneer je op de DAGELIJKSE VLOG van Hallo aarde

Boele en Anat maken elke dag (élke dag!) een video over hun leven. Daarin laten zij zien hoe ze leven, hoe ze eten, hoe ze plannen maken en uitvoeren. Ze laten diep in hun leven kijken en delen hun persoonlijke inzichten over een goed en overvloedig leven. 

Eén ding is zeker: geen dag zal hetzelfde zijn. Kijk hoe Boele en Anat werken aan hun permacultuurtuin, hoe ze hun oude boerderij verbouwen tot een energieneutraal huis, hoe ze zonnestroom opwekken voor hun eigen electrische auto(s), hoe ze een lunchroom in Groningen voorzien van verse groenten, hoe ze hun ideeën en idealen van dag tot dat uitleven. 

Als je je voor € 10,- per maand abonneert op de dagelijkse vlog voorzie je jezelf van een dagelijkse dosis inspiratie en informatie en help je Boele en Anat met de uitbouw van hun plannen. Je betaalt per maand, dus je verplicht jezelf tot niks. Maar je maakt er wel veel moois mee mogelijk.

Abonneer je nu!