Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

Australische artsen in Nederland met een baanbrekende boodschap: de preventieve kracht van plantaardige voeding

door Boele Ytsma op 2 oktober 2014 om 00:05 over , , en
2 okt

In de Verenigde Staten en Australië ontdekken steeds meer artsen het: preventieve geneeskunde. En wie het eenmaal ziet is verbaasd dat het zo nieuw en onbekend is. Waarom zou je alleen symptomen behandelen als mensen eenmaal ziek zijn, als je heel veel ziekten zou kunnen voorkomen met een gezonde lifestyle en goede voeding? Toch blijven veel artsen in Nederland vooral recepten uitschrijven en doorverwijzen naar specialisten. 

Tandeloze tijger

Steeds meer wetenschappelijk onderzoek laat zien hoe fundamenteel gezonde lifestyle en voeding zijn. Een eetpatroon met veel groente en fruit brengt de risico’s van bijna alle welvaartsziekten ingrijpend omlaag, in sommige gevallen zelfs naar bijna nul.

Dr. Caldwell Esselstyn, die al meer dan 25 jaar ernstige hartpatiënten succesvol ‘behandelt’ met een plantaardig en olievrij dieet schrijft in zijn boek: ‘coronary artery disease need not exist, and if it does, it need not progress’. Hij noemt hart- en vaatziekten een ‘toothless paper tiger’. Dr. Joel Fuhrman is overtuigd dat hetzelfde geldt voor diabetes type 2, getuige de titel van zijn boek: ‘The End of Diabetes’.

Het zijn niet de minsten die dit zeggen…

Ze weten het niet

Wie dit tot zich door laat dringen, begrijpt niet waarom er in Nederland bijna 1 miljoen mensen medicatie gebruiken voor diabetes en er dagelijks meer dan 100 mensen sterven aan een fatale hartkwaal. Toen ik begin dit jaar dr. John McDougall interviewde vroeg ik: “Als dit allemaal zo duidelijk is, waarom doen andere artsen het dan niet?” Zijn antwoord was eenvoudig: “De meesten weten het niet – ze hebben het gewoonweg niet geleerd. Medici worden opgeleid om te denken in ziekten en medicijnen”.

Zijn antwoord is blijven hangen. Dokters weten het niet. Het is ook de ervaring van veel planteneters als ze hun dokter vertellen hoe klachten verdwijnen, bloeddruk en cholesterol dalen, hoe pijn verdwijnt… omdat ze plantaardig gaan eten - ze worden soms niet geloofd. Veel artsen weten eenvoudigweg niet dat het kán!

Dat moet veranderen!

Lezing voor medici

Daarom heb ik besloten op 31 oktober in Amersfoort een lezing te organiseren voor artsen en andere professionals in de gezondheidszorg: verpleegkundigen, praktijkondersteuners, diëtisten en therapeuten. Ik heb daarvoor het Australisch-Nederlandse artsenechtpaar Heleen en Alphonse Roex uitgenodigd. Hun lezing is getiteld ‘De preventieve kracht van plantaardige voeding’. Hier vind je de details over de lezing.

Heleen Roex-Haitjema emigreerde 14 jaar geleden naar Australië. Als kinderarts was ze altijd al geïnteresseerd in gezonde voeding. In 2010 leerde ze de echte betekenis van voeding in relatie tot gezondheid kennen. “Dokters zoals Dr. Dean Ornish en Dr. Neal Barnard hebben via wetenschappelijke studies aangetoond dat een voedingspatroon gebaseerd op groenten, fruit, volkoren granen en peulvruchten het meest gezond is”, vertelt Heleen Roex. Heleen is gecertificeerd in Plant-based Nutrition door Cornell University, New York. Ook is ze een Food for Life Instructeur (PCRM, Washington DC). 

Dr. Alphonse Roex volgde zijn opleiding tot arts in Utrecht en voltooide zijn specialisatie tot gynaecoloog en promotie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij werkt als gynaecoloog in Adelaide en als Senior Lecturer aan de Universiteit van Adelaide. De laatste jaren heeft hij zich verdiept in de literatuur over chronische ziekten en ons eetpatroon. Er zijn veel misverstanden over dit onderwerp, daarom geeft hij nu samen met Heleen in Australië en daarbuiten lezingen om mensen te informeren over de relatie tussen voeding en gezondheid, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Nodig je huisarts uit!

Iedereen is welkom bij de lezing, maar we zien de zaal graag vol met (para)medici en andere mensen uit de zorg. En jij kunt daarbij helpen: nodig je huisarts, verpleegkundige of therapeut uit. In de nieuwsbrief van deze week vind je een brief die je kunt uitprinten en uitdelen. Vertel je dokter je persoonlijke verhaal en nodig hem of haar uit om op 31 oktober naar Amersfoort te komen.

Wat zou het prachtig zijn als ook in Nederland steeds meer artsen ‘preventieve geneeskunde’ zouden gaan bedrijven. Bedenk je eens wat dat zou kunnen betekenen voor alle welvaartsziekten – ziekten die door onze lifestyle en voeding veroorzaakt worden. Hoeveel persoonlijk leed en verdriet zou er kunnen worden voorkomen? En wat zou dat betekenen voor de zorgkosten? Van 2000 tot nu stegen die van 40 miljard naar 94 miljard – ze zouden weer kunnen gaan dalen!

Ik zie daarom bijzonder uit naar deze lezing en hoop veel professionals uit de zorg te mogen verwelkomen! 

P.S. De uitnogiging kun je hier ook downloaden:

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --

Abonneer je op de DAGELIJKSE VLOG van Hallo aarde

Boele en Anat maken elke dag (élke dag!) een video over hun leven. Daarin laten zij zien hoe ze leven, hoe ze eten, hoe ze plannen maken en uitvoeren. Ze laten diep in hun leven kijken en delen hun persoonlijke inzichten over een goed en overvloedig leven. 

Eén ding is zeker: geen dag zal hetzelfde zijn. Kijk hoe Boele en Anat werken aan hun permacultuurtuin, hoe ze hun oude boerderij verbouwen tot een energieneutraal huis, hoe ze zonnestroom opwekken voor hun eigen electrische auto(s), hoe ze een lunchroom in Groningen voorzien van verse groenten, hoe ze hun ideeën en idealen van dag tot dat uitleven. 

Als je je voor € 10,- per maand abonneert op de dagelijkse vlog voorzie je jezelf van een dagelijkse dosis inspiratie en informatie en help je Boele en Anat met de uitbouw van hun plannen. Je betaalt per maand, dus je verplicht jezelf tot niks. Maar je maakt er wel veel moois mee mogelijk.

Abonneer je nu!