Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

Planten eten... is zó eenvoudig!

door Boele Ytsma op 16 juli 2014 om 12:32 over , , , , en
16 jul

Afgelopen week fietste ik van Groningen naar Tasnovice in Tsjechië. Een prachtige tocht van 850 kilometer door de mooiste delen van Duitsland, die ik in 5 dagen aflegde. Via een videodagboek deed ik verslag van de reis. Ik wilde daarmee laten zien wat er mogelijk is op een plantaardig eetpatroon, maar ook hoe eenvoudig het is om onderweg plantaardig te zijn.

Hier vind je de afleveringen van de reis: 

Volle tassen

Ik pakte twee kleine fietstassen, de ene met wat kleren en mijn laptop, de andere met proviand voor de reis: een paar liter vruchtensap als energierijke dorstlesser; dadels, vijgen en bananen als snelle energiebronnen voor onderweg; de ingrediënten voor mijn ontbijt, de ‘overnight oats’: havermout, rijstmelk, rozijnen, gepeld hennepzaad, macapoeder en wat chiazaden; en tenslotte brood en appelstroop voor mijn ‘broodje banaan’ tijdens de lunch.

In een klein rugzakje deed ik nog wat bananen en dadels die ik gemakkelijk onderweg kon bereiken en in twee extra grote BPA-vrije bidons nam ik verdunde sinaasappelsap mee. Ik wilde in ieder geval genoeg eten en drinken bij me hebben voor de eerste dag en de volgende ochtend. Ik wist immers niet waar ik terecht zou komen en hoeveel tijd ik zou hebben om nog boodschappen te doen.

Op jacht in de stad

De eerste dag fietste ik ruim 200 km door regen en over modderige paden. Mijn fiets en ik werden onherkenbaar. Onderweg at ik bananen, brood en vijgen en dronk ik mijn sap. Eindbestemming van die dag werd Münster. Toen ik eenmaal een kamer had gevonden in een eenvoudig hostel, kon ik al mijn natte en modderige kleren uitspoelen en mijzelf schoon en fris in schone kleren steken. Ik ging ‘op jacht’ naar een avondmaaltijd.

Ik liep de stad in, benieuwd naar wat ik zou tegenkomen. Een plan had ik niet. Misschien zou ik ergens een restaurant vinden waar ik iets plantaardigs kon bestellen. Maar het eerste dat ik tegenkwam was een grote supermarkt. Ik besloot mijn geluk daar te beproeven. Ik kocht wat fruit en vruchtensap voor de volgende dag en bedacht dat ik een heerlijke aardappel-linzensalade zou kunnen maken als avondmaaltijd. Ik kocht voorgekookte aardappeltjes uit pot, een blikje linzen, een potje gekookte champignons, verse cherrytomaatjes en een zak gemengde salade. Op mijn kamer voegde ik daar nog wat rozijnen en hennepzaad aan toe. Het werd een smakelijke en zeer royale maaltijd.

Eenvoud troef

De eerste dag bleek van verbluffende eenvoud te zijn geweest. Ik had geen moment honger gehad en voelde mij de hele dag energiek. De dagen daarna was het niet anders. Regen en zon wisselden elkaar af en langzaam werden de heuvels hoger. Vermoeide benen en zadelpijn maakten dat mijn etappes wat korter werden - de tweede dag fietste ik nog 200 kilometer, maar op dag drie en vier legde ik steeds zo’n 150 kilometer af. Maar geen moment had ik honger of te weinig energie. Vers fruit, gedroogd fruit (dadels en vijgen), vele liters vers vruchtensap en brood gaven mij de energie die ik nodig had voor mijn tocht.

De supermarkten die ik onderweg bezocht waren heel eenvoudig. Maar ook de eenvoudigste supermarkt heeft groente, fruit en vruchtensap. Net als brood, bonen en aardappelen. In Bayreuth haalde ik op de hoek van de straat een eenvoudige gewokte Thaise maaltijd met extra rijst. Ik zat te smullen.  Het was geen moment moeilijk om heerlijke, voedzame en 100% plantaardige producten kopen. Ik wilde in mijn videodagboek de kijker laten zien hoe eenvoudig plantaardig leven onderweg kon zijn, maar ik was vooral zélf verrast over het gemak waarmee ik zwervend door Duitsland planteneter kon zijn.

De Planteneter op vakantie

Inmiddels heb ik mij bij mijn gezin gevoegd en trekken we met auto en tent door Tsjechië. Elke dag weer laten we ons verrassen door wat we tegenkomen. En zelfs in een land waar de vleesconsumptie hoog is (getuige het aanbod in de supermarkten), is het niet moeilijk om heerlijk plantaardig te eten. Ik kan niet anders dan opnieuw constateren: planten eten is heerlijk en eenvoudig!

Vorig jaar maakten wij een e-book (pdf) onder de titel ‘De planteneter op vakantie’. Daarin geven we 30 adviezen voor een plantaardige vakantie en 30 eenvoudige recepten die je kunt maken zonder blender, staafmixer of oven. Misschien is deze zomer voor jou wel hét moment om te ontdekken hoe eenvoudig en tegelijk rijk en overvloedig de plantaardige lifestyle kan zijn. 

Wat zijn jouw plantaardige plannen deze zomer? 

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --

Abonneer je op de DAGELIJKSE VLOG van Hallo aarde

Boele en Anat maken elke dag (élke dag!) een video over hun leven. Daarin laten zij zien hoe ze leven, hoe ze eten, hoe ze plannen maken en uitvoeren. Ze laten diep in hun leven kijken en delen hun persoonlijke inzichten over een goed en overvloedig leven. 

Eén ding is zeker: geen dag zal hetzelfde zijn. Kijk hoe Boele en Anat werken aan hun permacultuurtuin, hoe ze hun oude boerderij verbouwen tot een energieneutraal huis, hoe ze zonnestroom opwekken voor hun eigen electrische auto(s), hoe ze een lunchroom in Groningen voorzien van verse groenten, hoe ze hun ideeën en idealen van dag tot dat uitleven. 

Als je je voor € 10,- per maand abonneert op de dagelijkse vlog voorzie je jezelf van een dagelijkse dosis inspiratie en informatie en help je Boele en Anat met de uitbouw van hun plannen. Je betaalt per maand, dus je verplicht jezelf tot niks. Maar je maakt er wel veel moois mee mogelijk.

Abonneer je nu!