Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

Sapvasten: een ervaring die patronen verandert

door Boele Ytsma op 8 januari 2014 om 17:54 over , , , , en
8 jan

Afgelopen jaar introduceerden we een nieuw product in samenwerking met natuurgeneeskundige Hetty Kerssies: de online 5-3-5 sapkuur Schoon! Inmiddels hebben vele tientallen mensen deze kuur thuis gedaan en dankzij hun enthousiasme hebben we besloten ook in 2014 deze kuur opnieuw aan te bieden. Vandaag laat ik Hetty aan het woord – zij vertelt over haar ervaring en die van de sapvasters.

Primaire impulsen

“De spanning stijgt, het is maandagavond en mijn redders in nood staan in de file. Vanwege een ongeluk op de A28 staan ze stil ergens tussen de stad Groningen en het dorpje Wapse. In dat dorpje woon ik en daar wordt voor de allereerste keer het webinar gegeven voor de deelnemers van de allereerste Schoon! de online 5-3-5 sapkuur.  Ik denk: “Het is een teken, het is gewoon niet de bedoeling. Laten we de hele boel maar afblazen.”

Herken je dit? Een primaire gedachtenimpuls die opkomt als reactie op spanning. Het is een bekend reactiepatroon, zo reageer ik als ik onder hoge druk sta, gespannen ben of er iets staat te gebeuren wat ik niet weet. De primaire reactie maakt mij alert in tijden van nood.

Bewustwording

Heel handig, die impulsen. Het helpt om de juiste keuzes te maken als er weinig tijd is. Maar er zit natuurlijk ook een addertje onder het gras. Want in werkelijkheid was de nood niet zo hoog - ik was hooguit gespannen. Ik twijfelde aan mijn kunnen en wist niet of alle apparatuur het wel zou doen. Als ik instinctief mijn impuls had gevolgd, had ik alles afgeblazen en zou ik niet op dit moment deze blog aan het schrijven zijn.

Gelukkig hebben we een bewustzijn dat onze primaire impulsen kan beoordelen. Vaak heb je dergelijke situaties nodig om bekend te worden met je reactiepatroon en er achter te komen dat je het patroon wil veranderen. Want reactiepatronen zijn ontstaan omdat je ze ooit nodig had. Maar later in je leven heb je datzelfde patroon vaak niet meer nodig en wil je ze wel veranderen. Dat is vervolgens niet altijd even makkelijk.

Ervaring en verandering

Dat zie ook bij eetpatronen, onbewuste en bewuste. Voor de onbewuste eetpatronen heb je bijzondere situaties nodig om ze bewust te maken voordat je ze kunt veranderen. Ga maar na, iemand kan je wel vertellen welke eetpatronen gezond en welke ongezond voor je zijn, maar je kunt ze pas echt veranderen als je weet wat die verandering met je doet. Ervaring dus.

Dat is wat ik met vasten, en dus ook met Schoon! de online 5-3-5 sapkuur wil bereiken: mensen laten ervaren. Door te vasten verander je tijdelijk jouw situatie. Daarop ga je, hoe dan ook, reageren. Er zijn veel bekende reactiepatronen wanneer je gaat vasten, maar toch reageert iedereen weer uniek op een vastenkuur. Vasten brengt je op een soort ‘nulpunt’, het brengt je bij je kern.

Een goed begin

Gelukkig, mijn redders in nood kwamen op tijd bij mij thuis, die bewuste maandagavond. Ze zijn mijn steun en toeverlaat geweest tijdens het allereerste webinar voor Schoon! de online 5-3-5 sapkuur. Ze zijn mijn bedding geweest om mijn reactiepatroon te doorbreken en het gewoon te doen.

Schoon! de online 5-3-5 sapkuur is inmiddels een feit. Wat heb ik genoten van het eerste seizoen van deze online sapkuur. Door te luisteren naar de feedback van de sapvasters kon ik hier en daar iets bijschaven, zodat een nieuw seizoen nog beter wordt.

Reacties van vasters

De Schoon! online 5-3-5 sapkuur ontvang je dagelijks per e-mail. Aan het eind van de kuur kan je als sapvaster je feedback en je ervaring delen. Dat hebben velen ook gedaan! Een greep uit hun ervaringen wil ik met je delen. 

“Deze sapkuur heeft bijgedragen aan mijn bewustwording over hoe ik omga met voedsel.”

“Ik ben enorm enthousiast over deze kuur. Het is anoniem, de dagelijkse mails en de wetenschap dat er nog 18 mensen rondlopen die dezelfde kuur volgen, stimuleren en motiveren.”

“Het is makkelijk te doen thuis en op de werkvloer.”

 “Het tijdstip dat ik had opgegeven was achteraf voor mij niet goed. Er kwam van alles tussendoor en ik was het een beetje vergeten." 

“Het was een mooie ervaring, ik vond de drie sapdagen wel pittig.”

“Als een eyeopener. Nooit gedacht dat ik zonder bepaalde dingen zou kunnen.”

“Een mooi avontuur. Soms wel zwaar, omdat ik alleenstaand ben met drie kinderen.”

“Ik heb de hele periode ervaren als een mooie tijd van inkeer en bewustwording.”

“Omdat ik al voor 95% plantaardig at, was het voor mij geen grote verandering. Ik merkte in de opbouwfase dat ik moeite had me aan de regels te houden. Dit had ik niet verwacht.”

“Het voelt heel vrij om bepaalde eetgewoonten te hebben doorbroken, gewoon zonder koffie, chocolade en een wijntje kunnen.”

“Ik voel me fitter!”

“Bepaalde angstgedachten zijn er opeens niet meer.”

“Voor mij was het heerlijk om (weer) bewuster te worden van de manier waarop ik de dingen doe. Meer aandacht, rustiger en meer tijd voor mijzelf was als een korte vakantie in mijn eigen huis.”

Een nieuw seizoen!

Mijn dank gaat uit naar alle sapvasters die in 2013 hebben meegedaan. Dankzij hun feedback heb ik de sapkuur kunnen optimaliseren door hier en daar iets aan te passen.  Ik heb met veel plezier de ervaringen gelezen via de e-mail, tijdens het webinar of van het evaluatieformulier.

Ik ben hierdoor enorm gestimuleerd om Schoon! de online 5-3-5 sapkuur met veel passie en plezier ook in 2014 te geven. Maandelijks kun je vanuit je eigen huis, maar toch ook samen met anderen, ervaren wat sapvasten met je doet. Met aandacht terug naar je basis, om te ervaren wat je werkelijk voedt.  

Wil je ook ervaren wat vasten met je doet? Ik hoop je dit jaar dan graag te ontmoeten tijdens de vastenkuur. Vraag hier vrijblijvend het gratis e-book Schoon! aan of kies hier meteen jouw periode. Twijfel je of de ervaring van vasten wel op het juiste moment is? Laat het me weten via info@natuurlijkkuren.com

Hetty Kerssies 

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --

Abonneer je op de DAGELIJKSE VLOG van Hallo aarde

Boele en Anat maken elke dag (élke dag!) een video over hun leven. Daarin laten zij zien hoe ze leven, hoe ze eten, hoe ze plannen maken en uitvoeren. Ze laten diep in hun leven kijken en delen hun persoonlijke inzichten over een goed en overvloedig leven. 

Eén ding is zeker: geen dag zal hetzelfde zijn. Kijk hoe Boele en Anat werken aan hun permacultuurtuin, hoe ze hun oude boerderij verbouwen tot een energieneutraal huis, hoe ze zonnestroom opwekken voor hun eigen electrische auto(s), hoe ze een lunchroom in Groningen voorzien van verse groenten, hoe ze hun ideeën en idealen van dag tot dat uitleven. 

Als je je voor € 10,- per maand abonneert op de dagelijkse vlog voorzie je jezelf van een dagelijkse dosis inspiratie en informatie en help je Boele en Anat met de uitbouw van hun plannen. Je betaalt per maand, dus je verplicht jezelf tot niks. Maar je maakt er wel veel moois mee mogelijk.

Abonneer je nu!