Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

Waar begint jouw reis naar vitaliteit en gezondheid?

door Boele Ytsma op 11 september 2013 om 23:21 over en
11 sep

Voeding is een belangrijke weg naar vitaliteit en gezondheid. Maar het is niet de enige weg. We zijn wat we eten, zeker - maar we zijn veel meer dan dat, we vallen niet samen met onze voeding. Ook beweging, ademhaling en hoe we omgaan met stress of verdriet, bepalen hoe ons lichaam functioneert. En dan hebben we het nog niet eens over de informatie en energie waarmee we onze geest of ziel voeden. Dat betekent dat ook de weg naar een gezond lijf verschillend zal zijn.

De afgelopen dagen sprak ik verschillende mensen over hun lifestyle-verandering. Stuk voor stuk inspirerende verhalen, waarvan ik er graag twee met je deel.

Verademing

Een man vertelde mij hoe hij een paar maanden geleden het besluit had genomen om te stoppen met roken. Hij is de vijftig gepasseerd en was zich onontkoombaar bewust geworden dat zijn lichaam ouder en gebrekkiger werd – het roer moest om.

Het afscheid van de sigaret bracht wat hij verlangde: meer lucht en een betere conditie. Maar er gebeurde meer. Het besef dat hij werkelijk veranderingen kon maken  in zijn eigen gezondheid was nu gewekt. Als dit mogelijk is, wat is er dan nog meer mogelijk? Veel, zo ontdekte hij, heel veel.

Inmiddels eet hij plantaardig, laat hij de koffie staan, is hij begonnen met hardlopen en doet hij dagelijks ademhalingsoefeningen. “Ik wil nu alles doen wat ik kan doen om mijn lichaam gezond te maken”, vertelde hij mij breed lachend.”Ik heb nooit geweten dat ik zoveel invloed heb op de vitaliteit van mijn eigen lichaam”.

Nieuwe helderheid

Ik sprak een vrouw van 63 die zichzelf een ‘succesnummer’ noemt. En niet zonder reden, zo ontdekte ik al snel. Haar beginnende suikerziekte, haar hoge bloeddruk, haar hoge cholesterolgehalte en haar overgewicht horen tot het verleden, evenals de pijn in haar gewrichten. Allemaal een gevolg van een plantaardig voedingspatroon. Geen wonder dat zij iedereen wil vertellen over haar nieuwe plantaardige leven.

Maar het begon niet met voeding – in haar geval lag het begin bij alcohol. Ze besloot tot een radicale breuk met haar gewoonte om elke dag te drinken. De helderheid die dat bracht leidde tot een besef dat ze meer kon doen om haar kwaliteit van leven te vergroten. Ze stopte met roken en korte tijd daarna ook met het eten vlees, vis, zuivel en eieren. Ze straalt van energie en enthousiasme als ze me vertelt dat ze zich in jaren niet zo goed heeft gevoeld.

De eerste stap

Voor de één is het de breuk met de fles, voor de ander het afscheid van de sigaret. Maar het kan ook beginnen met beweging, met bewuste ademhaling of met een andere omgang met stress of verdriet. Maar wie eenmaal een stap heeft gezet, zal daarna andere stappen willen zetten. Wie ontdekt dat hij werkelijk verandering kan brengen in zijn energie of gezondheid, zal op zoek gaan naar andere mogelijkheden. Kennelijk maakt het niet uit waar je reis naar gezondheid en vitaliteit begint.

Op het Planteneters Event op 4 oktober a.s. in Dronten zullen verschillende van deze wegen aan de orde komen. Zelf zal ik spreken over de grote invloed van plantaardige voeding op ons lichaam. Bram Bakker en Koen de Jong zullen spreken over ademhaling en beweging. En Luuk Simons gaat een pleidooi voeren voor een integrale aanpak van lifestyle-verandering. Het hele spectrum komt aan de orde.

Ik ben benieuwd: waar begint jouw reis naar gezondheid en vitaliteit? Of waar is het ooit begonnen? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Boele Ytsma

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --

Abonneer je op de DAGELIJKSE VLOG van Hallo aarde

Boele en Anat maken elke dag (élke dag!) een video over hun leven. Daarin laten zij zien hoe ze leven, hoe ze eten, hoe ze plannen maken en uitvoeren. Ze laten diep in hun leven kijken en delen hun persoonlijke inzichten over een goed en overvloedig leven. 

Eén ding is zeker: geen dag zal hetzelfde zijn. Kijk hoe Boele en Anat werken aan hun permacultuurtuin, hoe ze hun oude boerderij verbouwen tot een energieneutraal huis, hoe ze zonnestroom opwekken voor hun eigen electrische auto(s), hoe ze een lunchroom in Groningen voorzien van verse groenten, hoe ze hun ideeën en idealen van dag tot dat uitleven. 

Als je je voor € 10,- per maand abonneert op de dagelijkse vlog voorzie je jezelf van een dagelijkse dosis inspiratie en informatie en help je Boele en Anat met de uitbouw van hun plannen. Je betaalt per maand, dus je verplicht jezelf tot niks. Maar je maakt er wel veel moois mee mogelijk.

Abonneer je nu!