Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

Vijf redenen waarom het Paleodieet ons niet verder helpt

door Boele Ytsma op 4 juli 2013 om 07:00 over , , , , en
4 jul

Niemand wil ouderwets zijn. ‘Nieuw’ is een aanbeveling en marketeers weten dat. Toch is er een ander woord dat ook heel goed werkt: ‘oer’. Wat oud is - heel erg oud! - vinden we interessant. Oer is niet alleen oud, het is ook oorspronkelijk. Oer is wat de bedoeling is. Geen wonder dus dat ook het Oerdieet zich in grote belangstelling mag verheugen.

De holbewoner

Het Oerdieet kennen we ook als het Paleodieet. Het vertelt ons dat we zouden moeten eten als de oermens, de holbewoner. Het woord Paleo komt van de wetenschappelijke naam voor de steentijd, het Paleolithicum, van 2,5 miljoen jaar geleden tot zo’n 12.500 jaar geleden. De neanderthaler ontwikkelde in die tijd zijn eerste stenen gereedschappen en ging jagen. 

De oermens was een jager-verzamelaar. Hij jaagde op prooi en verzamelde uit de natuur eetbare (voornamelijk) plantaardige voeding: bessen, blaadjes, knollen, fruit, zaden, paddenstoelen, maar natuurlijk ook eieren in het broedseizoen.

Wij zouden moeten eten als deze oermens, zo zeggen de aanhangers van het Paleodieet. Immers, genetisch zijn we in de afgelopen 10.000 jaar nauwelijks veranderd. De oermens was gezond en sterk en dat kunnen wij ook worden als we gaan eten zoals hij. Het klinkt aanlokkelijk en logisch.

Gezonder!

Eten als de oermens betekent allereerst zo natuurlijk mogelijk eten. Fabrieksvoedsel en geraffineerde producten worden gemeden. Je eet vooral groente en fruit, vlees, vis en eieren, noten en zaden. Wat niet gegeten wordt in het Paleodieet is melk (zuivel), granen en peulvruchten. Elk van deze producten stamt immers uit de landbouwperiode – een wilde buffel zal zich niet laten melken!

Wie Paleo gaat eten wordt gezonder. Dat laat zich begrijpen: géén geraffineerde producten, géén zuivel, géén ongezonde chemische stoffen in het eten, gezonder (want schoner) vlees en waarschijnlijk meer groente dan voorheen gewend. Dat betaalt zich uit – natuurlijk word je dan gezonder.

Toch heb ik een paar grote bezwaren tegen dit dieet, die ik graag met je deel.

1. Vlees is niet gezond

Het belangrijkste bezwaar is natuurlijk de grote rol die vlees speelt in het Paleodieet. Vlees is niet gezond voor de mens. We zijn niet gebouwd op de vertering van grote hoeveelheden vlees. Onze darmen zijn te lang, waardoor vlees onze stofwisseling ernstig vertraagt. De dierlijke vetten zijn slecht voor ons hart en onze aderen en de dierlijke eiwitten leiden tot verzuring en ontstekingen. Steeds vaker stuiten onderzoekers op de relatie tussen vleesconsumptie en hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.

Je kunt je trouwens afvragen of het terecht is dat vlees zo’n grote rol speelt in het Paleodieet. Tal van wetenschappers menen dat de nadruk voor de oermens vooral gelegen heeft op groente, fruit, noten en zaden.

Maar er is meer.

2. We weten te weinig!

Onze kennis van de oermens is zeer beperkt en berust voor een groot deel op een geromantiseerd beeld van deze periode. De beperkte hoeveelheid vindplaatsen van skeletten van de Neanderthaler maken definitieve conclusies over de leef- en eetwijze van deze uitgestorven mensensoort heel moeilijk. Bijna elke opgraving toont weer een ander beeld.

Het Paleodieet is daarom eigenlijk niet gebaseerd op de lifestyle van de oermens – want die kennen we niet echt - maar op een geromantiseerde versie van de voorlopige consensus van moderne archeologen. Dat zou de aanhangers ervan bescheiden moeten maken.

3. Wij zijn anders!

Stel dat de Paleotheorie wél klopt en ‘we’ hebben inderdaad miljoenen jaren geleefd als ‘jagers-verzamelaars’, dan zegt dat nog niks over de waarde daarvan voor vandaag. We hebben ons sindsdien op vele terreinen verder ontwikkeld. Bijvoorbeeld op intellectueel en moreel gebied - de oermens was geen lieverdje.

Het moment waarop mensen landbouw gingen bedrijven is in vele opzichten een belangrijk punt in de geschiedenis van de mensheid. Omdat het eenvoudiger werd om aan voldoende calorieën te komen, werden we groter, talrijker en ouder. De landbouw heeft ons tot de mens gemaakt die we nu zijn. Hoezeer genetisch ook verwant aan de Neanderthaler, we zijn inmiddels écht andere mensen. We zouden het gedrag, de moraal en de levensduur van de oermens in onze tijd absoluut onacceptabel vinden. Waarom dan wel zijn eetpatroon omarmen?

4. De wereld is anders

Laten we nog één keer meedenken met de Paleoaanhangers: stel dat de oermens inderdaad gezonder en sterker zou zijn dan de moderne mens (wat ik betwijfel), wat zou daarvan dan de oorzaak zijn? Kijk eens hoe anders het leven was van deze oermens: hij leefde de hele dag buiten, ademde schone lucht en kreeg veel zonlicht op zijn huid. Hij leefde op het ritme van de dag en op het ritme van de seizoenen. Hij dronk schoon en zijn voedsel was niet verontreinigd met chemicaliën. Hij had de hele dag beweging. Kortom: álles was anders.

Wij brengen immers het grootste deel van onze dag zittend door, wij ademen verontreinigde lucht in de steden en kantoren waarin we ons hebben opgesloten. Wij leven op het ritme van de economie en luisteren niet meer naar de signalen van ons lichaam. Wij krijgen veel te weinig zon, we drinken verontreinigd water (als we al water drinken!) en eten verontreinigd voedsel. Inderdaad: álles is anders. Voeding is maar een klein onderdeel in dat geheel.

5. Paleo is niet duurzaam en niet eerlijk!

Dit is misschien wel mijn belangrijkste bezwaar tegen het Paleodieet: het is niet duurzaam en niet eerlijk. Immers, de wereld van de oermens bestaat niet meer. De Neanderthaler leefde op een nagenoeg lege planeet met slechts enkele miljoenen soortgenoten; wij leven op een volle planeet samen met 7 miljard mensen. Destijds was de beschikbare grond per aardbewoner schier oneindig, nu hebben we nog slechts 0,9 hectare landbouwgrond per persoon beschikbaar. Dat verschil is groot.

Het Paleodieet legt grote nadruk op biologisch en verantwoord vlees (grasgevoerde koeien). Dat vraagt om veel grond, veel meer dan we hebben. En daarmee is het Paleo een onbedoelde vorm van egoïsme, ik zou haast zeggen, een immorele lifestyle van gulzige westerlingen die een nieuw argument hebben gevonden om drie of vier keer de hoeveelheid grond op te eisen die er is voor elk mens. Het is niet eerlijk.

Omkijken en vooruitkijken!

Paleo heeft geen oog voor de problemen die onze wereld nu kent: de honger, de klimaatcrisis, de overbevolking. Paleo kijkt alleen achterom, naar onze (veronderstelde) geschiedenis, maar we moet ook om ons heen kijken en vooruit kijken. Wat heeft onze wereld nodig? Het Paleodieet sluit hier zijn ogen voor.

Planteneten komt aan al deze bezwaren tegemoet. Het is wél eerlijk, wél duurzaam en wél gezond. Het past bij wie we zijn en het past bij de wereld waarin we leven. De planteneter leeft de oplossing voor een aantal grote problemen van onze tijd en is daarmee in mijn ogen de lifestyle van de toekomst!

P.S. Wil je de plantaardige lifestyle eens proberen, vraag dan de gratis 7-daagse basiscursus planteneten aan. 

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --

Abonneer je op de DAGELIJKSE VLOG van Hallo aarde

Boele en Anat maken elke dag (élke dag!) een video over hun leven. Daarin laten zij zien hoe ze leven, hoe ze eten, hoe ze plannen maken en uitvoeren. Ze laten diep in hun leven kijken en delen hun persoonlijke inzichten over een goed en overvloedig leven. 

Eén ding is zeker: geen dag zal hetzelfde zijn. Kijk hoe Boele en Anat werken aan hun permacultuurtuin, hoe ze hun oude boerderij verbouwen tot een energieneutraal huis, hoe ze zonnestroom opwekken voor hun eigen electrische auto(s), hoe ze een lunchroom in Groningen voorzien van verse groenten, hoe ze hun ideeën en idealen van dag tot dat uitleven. 

Als je je voor € 10,- per maand abonneert op de dagelijkse vlog voorzie je jezelf van een dagelijkse dosis inspiratie en informatie en help je Boele en Anat met de uitbouw van hun plannen. Je betaalt per maand, dus je verplicht jezelf tot niks. Maar je maakt er wel veel moois mee mogelijk.

Abonneer je nu!