Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

Doe normaal: eet plantaardig!

door Boele Ytsma op 4 april 2013 om 06:10 over , , , , , en
4 apr

“Helemaal plantaardig eten? Nee, dat vind ik te extreem. Ik geloof in een normaal, gebalanceerd en evenwichtig eetpatroon. Alles met mate.” Het is een reactie die ik regelmatig tegenkom.  Een begrijpelijke reactie, want gezien vanuit het ‘normale’ Nederlandse dieet is de planteneter inderdaad extreem. Maar de vraag is: wát is normaal?

Normaal

En wie bepaalt wat normaal is? Normaal is wat de norm is en dat wordt meestal gedefinieerd als ‘wat de meeste mensen doen’. Normaal is dus wat de meerderheid eet. Tja, dan is de plantaardige lifestyle inderdaad zeer abnormaal: Nederland telt slechts zo’n 20.000 veganisten. Dat is minder dan 0,12% van de totale bevolking. Een minderheid die nauwelijks aandacht verdient. Extremisten.

Aan de andere kant: wat is er zo extreem aan het eten van groente, fruit, granen, peulvruchten, noten en zaden? Laten we het eens vanuit een historisch perspectief bekijken.

Zo normaal is het tenslotte niet wat we tegenwoordig eten. Sinds 1950 is de consumptie per persoon van vlees meer dan verdubbeld en de consumptie van kaas en melk is zelfs verdrievoudigd. Let wel: in iets meer dan 60 jaar! Als we nog iets verder terug gaan in de geschiedenis zijn de verschillen nog veel groter. En bij suiker is het beeld nog extremer: in 1850 consumeerden mensen maximaal 2 kilo suiker per jaar – inmiddels is dat bijna 50 kilo per persoon per jaar, 25 keer zoveel!

Voedselachtige producten

En laten we dan eens kijken naar wat we naast al die dierlijke producten en geraffineerde suikers nog meer eten. Loop eens door de supermarkt en vraag je af welk eten van nu door mensen uit pakweg 1900 als eten zou worden herkend. We eten uit potjes, pakjes, blikjes, doosjes en zakjes. 'Voedselachtige producten' die in laboratoria worden gemaakt, boordevol chemicaliën die we hebben gerangschikt met een E-nummer. Hoe normaal zouden onze voorouders het vinden dat we dergelijke dingen in onze lichamen stoppen?

En dit alles is dramatisch ten koste gegaan van de hoeveelheid vers fruit en verse groente en aardappelen die we nog eten. De 2 stuks fruit en 2 ons groente die het Voedingscentrum ons aanraadt te eten, is belachelijk weinig vergeleken bij de hoeveelheid verse producten die we eeuwenlang aten. En zelfs deze minimale norm halen de meeste Nederlanders niet. Best tragisch.

Historisch experiment

Het beeld is duidelijk: de manier waarop de gemiddelde Nederlander anno 2013 eet is de historische uitzondering. En zonder overdrijving kun je die ‘normale’ manier van eten gerust extreem noemen.

Nooit eerder consumeerde een totale bevolking zoveel dierlijke producten, zoveel geraffineerd suiker en zoveel chemische stoffen. Goed beschouwd beleven wij een historisch experiment van ongekende omvang: nagenoeg een hele bevolking doet mee. Het is een historisch experiment dat, gezien de gezondheidsproblemen waar we mee te kampen hebben, gerust nu al als een mislukking gezien kan worden. 

Zou  het toeval zijn dat in precies dezelfde periode waarin zich de grote veranderingen in het menu van de bevolking voltrok, ook de explosie van hart- en vaatziekten, kanker, auto-immuunziekten, diabetes en obesitas plaatsvond? Steeds meer onderzoekers moeten erkennen dat die relatie inderdaad gelegd moet worden. De meeste mensen sterven tegenwoordig aan welvaartsziekten - aan ziekten die het gevolg zijn van ons voedingspatroon en dus te voorkomen zijn. Dát is extreem!

Herijking

Er is maar één conclusie mogelijk: ons ‘normale’ Nederlandse eetpatroon anno 2013 is extreem en zeer ongezond! We zullen we de begrippen ‘normaal’ en ‘extreem’ weer opnieuw moeten definiëren.

Het lijkt me verstandiger om alleen dat voedsel ‘normaal’ te noemen waarvoor we gemaakt zijn en waar ons lichaam gezond, sterk en slank van wordt. En het lijkt me wijs om de geschiedenis te gebruiken als referentie: hoe aten mensen in de eeuwen voor ons? En vooral: hoe aten en eten mensen op aarde waar ze gezond en oud worden? Wat is dan normaal?

Geen uitzonderingen

Kijk eens naar de zogenaamde ‘Blue Zones’, de gebieden op aarde waar de mensen het aller-oudst worden en waar de meeste gezonde en vitale honderdjarigen leven. Waar je ook kijkt op aarde: altijd zijn het gebieden waar mensen hoofdzakelijk plantaardig en zo onbewerkt mogelijk eten. Vlees, zuivel, vis en eieren zijn (als het al gegeten wordt) altijd de uitzondering. En suiker en fabrieksvoeding wordt er doorgaans helemaal niet gegeten. Kennelijk weten zij wat echt normaal is.

En zo vreemd is dat niet. Alle grote succesvolle culturen op aarde zijn op die manier sterk en groot geworden: een menu dat bestaat uit een zetmeelhoudend plantaardig hoofdgerecht (rijst, granen, aardappel, rijst, bonen) en daarnaast een breed scala van groenten, fruit, noten, zaden en kleine hoeveelheden dierlijke voeding. Daarop vinden we in de afgelopen 10.000 jaar geen uitzonderingen.

Nou ja, de enige uitzondering die ik ken is de moderne westerse wereld (die tragisch genoeg het voorbeeld lijkt te zijn voor alle zich ontwikkelende landen). Maar zo succesvol zijn we dan ook niet.

Doe normaal!

Dus ja, ook ik geloof in een gebalanceerd en evenwichtig eetpatroon en ook ik wil de extremen graag vermijden. Dáárom eet ik plantaardig!

En wees nou eerlijk: wat is er zo extreem aan een lifestyle van verse groenten en fruit, granen, peulvruchten, noten, zaden, kiemen en paddestoelen? Waarom zouden smoothies, salades en soepen niet normaal zijn? Wat is er uitzonderlijk aan heerlijke volkoren graanproducten, kleurrijke bonenschotels, pittige rijstgerechten, en oerhollandse stamppotten? 

Dus: doe normaal, eet plantaardig! 

Boele Ytsma

P.S. Wil jij eens vrijblijvend kennismaken met de plantaardige lifestyle, vraag dan hier de gratis 7-daagse basiscursus planteneten aan. 

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --

Abonneer je op de DAGELIJKSE VLOG van Hallo aarde

Boele en Anat maken elke dag (élke dag!) een video over hun leven. Daarin laten zij zien hoe ze leven, hoe ze eten, hoe ze plannen maken en uitvoeren. Ze laten diep in hun leven kijken en delen hun persoonlijke inzichten over een goed en overvloedig leven. 

Eén ding is zeker: geen dag zal hetzelfde zijn. Kijk hoe Boele en Anat werken aan hun permacultuurtuin, hoe ze hun oude boerderij verbouwen tot een energieneutraal huis, hoe ze zonnestroom opwekken voor hun eigen electrische auto(s), hoe ze een lunchroom in Groningen voorzien van verse groenten, hoe ze hun ideeën en idealen van dag tot dat uitleven. 

Als je je voor € 10,- per maand abonneert op de dagelijkse vlog voorzie je jezelf van een dagelijkse dosis inspiratie en informatie en help je Boele en Anat met de uitbouw van hun plannen. Je betaalt per maand, dus je verplicht jezelf tot niks. Maar je maakt er wel veel moois mee mogelijk.

Abonneer je nu!