Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

Tijd voor bezinning: veertig dagen plantaardig

door Boele Ytsma op 7 februari 2013 om 06:35 over , , , , , , , , en
7 feb

Aanstaande zondag begint carnaval. Een paar dagen van uitzinnig feesten, eten en drinken. Het lijkt niks te maken te hebben met planteneten. Wie feest viert wil zich geen zorgen maken over gezond eten of teveel calorieën. Toch is carnaval een goede aanleiding om eens over planteneten na te denken. Carnaval komt namelijk van het Latijnse carne vale, wat letterlijk betekent: ‘afscheid van het vlees’. 

Geschiedenis

Carnaval is vanouds de drie dagen die vooraf gaan aan de christelijke vastentijd, wat op haar beurt weer de voorbereidingstijd voor Pasen is. Drie dagen waarin men zich nog even helemaal tegoed kon doen aan vlees en ander lekker eten, voordat de 40 dagen soberheid van de vastentijd aanbrak.

Tijdens de vastentijd werd afgezien van vlees en ander vet eten en zo sober mogelijk geleefd. Deze vasten was bedoeld als een tijd van bezinning en voorbereiding op het feest van het nieuwe leven: Pasen. Tegenwoordig wordt carnaval uitbundiger gevierd dan dat er ernst wordt gemaakt met het vasten.

Vasten voor een gezond lijf

Tegenwoordig is er belangstelling voor het vasten vanuit heel andere hoek. Een vastenkuur is namelijk een uitstekende manier om je lichaam te ontgiften. Het afzien van allerlei soorten voeding geeft het lichaam kans tot herstel. Wellnesscentra en kuuroorden bieden prachtige arrangementen om je lichaam te laten herstellen door te vasten.

Vasten betekent zoveel als: afzien van bepaalde soorten voeding. Het is dus altijd een vorm van soberheid. Zo is er rijstvasten (alleen maar gekookte rijst eten), sapvasten (uitsluitend versgeperste fruit- en groentesappen drinken), rauw vasten (een tijd van 100% plantaardig en rauwe voeding) en watervasten.

Die laatste vorm is vasten in de meest radicale vorm: uitsluitend water drinken en afzien van elke vorm van eten. Watervasten vraagt om een goede begeleiding en kan zeer ingrijpende gevolgen hebben voor lichaam en geest. Alle grote spirituele leraren hebben deze vorm van vasten beoefend (Jezus bijvoorbeeld vastte 40 dagen). Er zijn bovendien spectaculaire genezingen gemeld na watervasten.

Moment van bezinning?

En nu mijn vraag aan jou: kan carnaval 2013 en de daarop volgende vastentijd voor jou een moment van bezinning zijn? Misschien als een tijdelijk ‘vasten’: een tijd waarin je je lichaam kans geeft om te herstellen en waarin jij eens na kunt denken hoe jij verder wilt omgaan met je lichaam.

En waarom zou je dan die tijd van bezinning ook niet gebruiken voor een paar kritische vragen aan jezelf. Bijvoorbeeld: wat mag jouw manier van eten kosten? En dan bedoel ik dat niet alleen financieel:

  • Hoeveel grond en water mag het kosten?
  • Hoeveel dierenleed mag het kosten?
  • Hoeveel vervuiling vind jij aanvaardbaar?
  • Hoeveel mensen mogen honger lijden voor jouw rijke maaltijd?
  • Hoeveel schade wil jij je eigen lichaam aandoen?

Ik geef toe: dat zijn geen makkelijke en zelfs geen vriendelijke vragen. Maar het zijn vragen waaraan je toch niet zomaar voorbij kunt gaan. En als je ze ooit aan jezelf zou willen stellen, dan is de vastentijd een hele goede aanleiding.

En voeg dan ook eens de daad bij het woord: niet alleen maar nadenken, maar ook daadwerkelijk anders eten. Zoals gezegd: misschien maar tijdelijk, voor de duur van de vastentijd. Veertig dagen plantaardig. Veertig dagen zonder dieren. Gewoon, om eens te ontdekken wat het met je lichaam doet als je geen vlees en vis, geen melk en kaas en geen eieren eet. Dat kan daarna wel weer – als je dat dan nog wilt.

Niet alleen: hulp!

De vastentijd is een tijd van gemeenschapszin. Vasten deed je en doe je niet alleen. Het is goed om elkaar daarin te steunen en elkaar te vertellen hoe het gaat en hoe jij antwoorden geeft op de vragen die je stelt. Daarom heb ik op de community van De Planteneter een groep aangemaakt met de naam Veertig Dagen. Daarin kunnen we ervaringen uitwisselen, vragen stellen en antwoorden geven.

Ook ik wil je helpen. Ik zal zelf actief deelnemen aan het gesprek binnen de groep Veertig Dagen. Maar ik wil het je ook wat gemakkelijker maken om plantaardig te gaan. Mocht je in de komende 7 dagen besluiten om het 28-dagen programma, De plantaardige honderd of De smullende planteneter aan te schaffen dan geef ik 20% korting op de aanschaf. De korting gaat vandaag in en loopt tot en met woensdag 13 februari (Aswoensdag, het officiele begin van de vastentijd). Alles wat je daarvoor hoeft te doen is de code VT2013 te gebruiken.

Boele Ytsma

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --

Abonneer je op de DAGELIJKSE VLOG van Hallo aarde

Boele en Anat maken elke dag (élke dag!) een video over hun leven. Daarin laten zij zien hoe ze leven, hoe ze eten, hoe ze plannen maken en uitvoeren. Ze laten diep in hun leven kijken en delen hun persoonlijke inzichten over een goed en overvloedig leven. 

Eén ding is zeker: geen dag zal hetzelfde zijn. Kijk hoe Boele en Anat werken aan hun permacultuurtuin, hoe ze hun oude boerderij verbouwen tot een energieneutraal huis, hoe ze zonnestroom opwekken voor hun eigen electrische auto(s), hoe ze een lunchroom in Groningen voorzien van verse groenten, hoe ze hun ideeën en idealen van dag tot dat uitleven. 

Als je je voor € 10,- per maand abonneert op de dagelijkse vlog voorzie je jezelf van een dagelijkse dosis inspiratie en informatie en help je Boele en Anat met de uitbouw van hun plannen. Je betaalt per maand, dus je verplicht jezelf tot niks. Maar je maakt er wel veel moois mee mogelijk.

Abonneer je nu!